vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Gyergyószéket sem kímélte az ár

Főként Gyergyószárhegyen, Gyer­gyó­újfaluban és a közigazgatásilag utóbbihoz tartozó településeken, Gyergyótekerő­patakon és Kilyénfalván küszködtek árvízgondokkal a hétvégén – a probléma kiváltó oka mindegyik esetben a hirtelen jött olvadás volt. A településvezetőktől kezdve az önkéntes tűzoltókon át, egészen a lakókig mindenki azon fáradozott, hogy a megfelelő irányba terelje a nagy mennyiségű vizet, ez többé-kevésbé sikerült is. Mára javarészt enyhült a helyzet, így hozzáláthatnak a helyreállítási munkálatokhoz.

Árvíz Szárhegyen. Mára sikerült stabilizálni a helyzetet Fotó: Gyergyószárhegyi Önkormányzat

Szünetelt az oktatás pénteken a gyergyószárhegyi iskolákban, a döntésre főként azért volt szükség, mert a község tanintézményeinek környékét is elöntötte a patakok vize. A felszegi rész teljesen a víz birtokába került, majd Alszegben is kilépett a patak a medréből, de a szántókat és a szárhegyi cárinát, a káposztáskertet sem kímélte az árvíz. Teljes utcákat, udvarokat öntött el, a helyi önkéntes tűzoltók munkáját pedig a gyergyócsomafalvi és gyergyóditrói kollégáik, valamint a polgárőrök és lehetőségeik szerint a lakók segítették. Motorpumpákkal szívatták ki a pincékből a vizet, de emellett számos kút is szennyeződött.
Danguly Ervin polgármester érdeklődésünkre elmondta, nem volt nagyobb a vízhozam az ilyenkor megszokottnál, hanem a nagy hideg miatt sok jégtömb található a patakok medrében. A polgármester hangsúlyozta: a lakók is felelősnek számítanak, amennyiben az árkokat nem takarítják.
A Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltó Alakulat parancsnoka, Györffy Zsolt tegnapi érdeklődésünkre azt mondta, a patak visszahúzódásával stabilizálódott a helyzet, a munka azonban nem áll le, hisz a továbbiakban még mindig lesznek olyan pincék, amelyekből ismételten ki kell szívatni a vizet. Hozzátette, a biztonság kedvéért a homokzsákokat is hagyják még néhány napig.
Gyergyóújfaluban és a hozzá tartozó településeken, Tekerőpatakon és Kilyénfalván nem a Maros, hanem a Visszafolyó megnövekedett vize okozta a problémát: udvarokba, pincékbe, sőt, néhány lakóházba is bement a víz, amelyet idővel többé-kevésbé sikerült elterelni. Egyed József polgármester lapunknak kifejtette, jelentős a kár, hisz több hidat is fel kellett szedni, ugyanakkor szénabálák és takarmány is veszett kárba. A helyreállítási munkálatokkal kapcsolatban azt mondta, leghamarabb a hidak problémáját kell megoldani, azonban bizonyára hosszabb folyamatot vesz igénybe a visszaépítésük. A településvezető hozzátette: ahhoz, hogy a későbbiekben a helyzetet kordában tarthassák, a Visszafolyó medrének takarítására lenne szükség, mondván, a tavaly sikerült ugyan haladni egy keveset, de egyelőre csak ígéretek vannak a folytatást illetően.
– A lakók meg kell értsék, hogy az árkokat ki kell ásni, és takarítani kell – jegyezte meg Egyed József. Hozzátette, ma ismét elkezdődik a munka: első ízben a tűzoltók azokhoz mennek, akik nem tudják egyedül kitakarítani a pincéjüket.
A többi gyergyószéki településen információink szerint nem volt árvízgond – Gyergyócsomafalva polgármestere, Márton László Szilárd lapunkkal közölte, ott is megnőtt a vízszint az árkokban, azonban a nagyobb baj szerencsére ezúttal elkerülte a községet.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb