Gyergyócsomafalva díszpolgára lett Kercsó Árpád

Újabb elismerés a sikeredzőnek

333

Értékelni kell azokat a személyeket, akik munkásságukkal nyomot hagynak egy település életében – hangsúlyozta Gyer­gyócsomafalva polgármestere, Márton László Szilárd, mondván: aki Csoma­fal­ván kitűnik, azt megbecsüli a közösség. A hétvégi falunapok alkalmával több díjat is átadtak, a község díszpolgári címét pedig idén a jégkorong-sikeredző, Kercsó Árpád kapta, kinek irányítása alatt annak idején szinte verhetetlen volt a csomafalvi gyermekcsapat.

Sikeredző és hokilegenda – fogalmazott méltatásában Ambrus Albert Árpád, meg­jegyezve, ötödikes korában Kercsó Árpád volt a testnevelő tanára, és szívesen gondol arra az időszakra. Kercsó pályafutásának főbb állomásait és sikereit is kiemelte beszédében, kezdve attól, hogy tízéves korában kapta az első korcsolyáját, eljutva napjainkig, amikor díjat vehet át a Délhegy alatti nagyközség ünnepén.

Szeret itt dolgozni
Mint elhangzott, Kercsó Árpád huszonéves fiatalemberként került Csomafalvára, és olyan szintre emelte a gyermekcsapatot, hogy egy idő után a második vagy harmadik díj már kudarcnak számított. Folytatva a díjazott méltatását, megjegyezte, 1982-től a gyer­gyószentmiklósi Iskolás Sport­klubnál dolgozott, majd Ma­gyarországra vezette az útja, ahol új korszakot nyitott az ottani jégkorongsport életében.
– Mondhatjuk, hogy mindegyik állomáshelyén hozta a tőle elvárt színvonalat – emelte ki Ambrus Albert Árpád, hozzátéve: ezzel együtt önkéntelenül is vitte Gyergyócsomafalva hírnevét, emellett az sem mellékes, hogy az elismerést épp a csomafalvi jégkorong fennállásának ötvenedik évében adják át a trénernek.
Kercsó meghatódva vette át a díjat Márton László Szilárd polgármestertől, majd könnyeivel küszködve annyit mondott: szeretett itt dolgozni, és szereti a csomafalvi embereket.

További díjakat is kiosztottak
A Pro Urbe díjat a Fenyőalja Hagyományőrző és Turisztikai Egyesület kapta, melynek fő tevékenysége arra irányul, hogy az erdőkből szedett gyümölcsöt helyben dolgozzák fel. A méltatásban elhangzott, 2011-es megalakítása óta folyamatosan aktív a szervezet, amely 2015-ben mérföldkőhöz ért, hisz birtokukba vehették a közösségi gyümölcsfeldolgozó konyhát, s ennek köszönhetően még hatékonyabban végezhetik tevékenységüket.
Két önkormányzati érdemdíjat is átadtak az eseményen. Ötvenéves tevékenységéért dr. Fülöp László Levente nyugalmazott orvost díjazták, aki rövid ideig polgármester is volt a településen. A díjazottat Székely Levente méltatta, rámutatva: munkája és embersége által az erdőszentgyörgyi születésű szakorvos tősgyökeres csomafalvivá vált. Az elismerés átvételét követően, dr. Fülöp László Levente megjegyezte, nagyon könnyen megkapta a közös hangot a csomafalviakkal, majd az idő múlását érzékeltetve közölte: a szintén jelen lévő Borboly Csaba megyeelnököt annak idején ő vitte haza a szülészetről.
Önkormányzati érdemdíjat adtak át Csata Rozália nyugalmazott varrónőnek is, aki egyedi csomafalvi népviseletet varrt. Róza néni szintén meghatódva köszönte meg a díjat, közölve, a legnagyobb hála az unokáit illeti, hisz nagyrészt nekik köszönhető az elismerés.
Az ünnepségen mindenki egyetértett azzal, hogy kötelező elismerni a kiemelkedő személyek munkáját, és ugyanerre világított rá Har­gita Megye Tanácsának elnöke, Bor­boly Csaba is, aki azt mondta: bizony szükség van a jó példára.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek