Gyergyóban is meghonosítanák a Waldorf-pedagógiát

196

Waldorf-óvodát és -iskolát indítana gyergyói szülők lelkes csoportja. Már túl vannak több megbeszélésen, lehetséges hely­színeket néztek meg és információkat kértek olyanoktól, akik már kitaposták az alternatív oktatás indításához vezető utat. Több mint ötven gyereket íratnának Waldorf-óvodába és -iskolába szüleik.

Helyszínt már találtak. Alternatív oktatás Fotó: Nagy Levente

Úgy döntött a jelenlegi oktatási rendszerrel elégedetlen gyer­gyói szülők kis csoportja, kezdemé­nyezik, hogy a Gyergyói-medencében is nagyobb teret kapjon a gyermek- és személyiségközpontú, képességfejlesztő nevelési módszer, a Waldorf-pedagógia.
– Most már elég nyilvánvaló, hogy nem használ, sőt ártalmas, ha a gyereket elméleti információkkal próbáljuk tanítani. A Waldorf-pedagógia az empirikus módszert alkalmazza, ezzel pedig teret ad a gyerek egyéniségének, nem szabja egyforma keretűre a gondolkodást. Felnőttként is manapság a kreatív, átfogó világszemlélettel jobban lehet boldogulni – mondta Nagy Mária, a kezdeményező szülők egyike. Hozzátette, örvendetes, hogy Gyergyóvidéken is igény van az alternatív pedagógiára.

Helyszínt már találtak
Az elszánt szülői csoport feltett szándéka, hogy minél hamarabb Waldorf-óvoda és -iskola indulhasson a Gyergyói-medencében. Ennek érdekében már több lépést tettek. Gyerekeket toboroztak, eddig 58, különböző korosztályhoz tartozó gyerek nevét tartalmazó lista állt össze. Az érdekelt szülőkkel már több megbeszélést tartottak, s az ilyen alkalmakkor meghívottak is voltak: például a csíkszeredai Waldorf-iskola létrejöttéről, működéséről beszélt egy kezdeményező szülő, valamint a kolozsvári Waldorf-óvodában dolgozó egyik óvónő is mesélt az intézményben folyó mindennapi tevékenységről, az alternatív módszer legfontosabb elemeiről.
Lehetséges helyszínt is kerestek az oktatás számára. Gyergyó-
szentmiklóson és több környékbeli településen is nyitottnak bizonyultak a tanintézmények e téren. Egy gyergyószentmiklósi, valamint két gyergyószárhegyi iskolaépületbe el is látogatott néhány szülő, hogy felmérjék, mennyire alkalmas a tér a gyakorlati készségek fejlesztésére, a mindennapi kinti foglalkozásokra. Legmegfelelőbbnek a nagy udvarral rendelkező szárhegyi iskolát találták. Időközben a sepsiszentgyörgyi waldorfosoktól is segítséget kaptak: tanácsokat a tanfelügyelőségen való eligazodáshoz, valamint tudnivalókat a befogadó iskola számára. Emellett a kolozsváriak és székelyudvarhelyiek is segítségüket ajánlották, tapasztalatuk hasznos lehet a gyergyóiak számára.
A Romániai Waldorf Föderációhoz is levelet küldtek, amelyben leírták céljaikat, vázolták, hogy éppen hol tartanak a szervezésben. Támogatást is kértek a további lépések megtételéhez.

Pedagógust keresnek
Az iskola és óvoda elindulásához pedagógusokra is szükség van, őket keresik most a szülők. Székelyudvarhelyen idén Waldorf pedagógus-továbbképzés indul, amelyre január végéig lehet jelentkezni. Akár az erre beiratkozó pedagógusok egyike lehet majd a gyergyói waldorfos gyerekek oktatója.
A szülők tervezik, hogy további találkozókat szerveznek, és bővítik a csapatot is. Összetartó közösséget akarnak, amely képes túllépni a felmerülő akadályokon.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.