Gyergyóban is elbúcsúztatták a telet

128

Rendezvények sorozatával zajlott a farsangolás Gyergyószent­miklóson: pénteken mind a felnőtteket, mind a gyermekeket táncházba várták a szervezők, a Maros Művészegyüttes farsangi műsorral érkezett, tegnap pedig a hagyományos télbúcsúztató farsangtemetési ceremóniát is megtartották.

Farsangtemetés. Továbbviszik a fiatalok Fotó: Kertész László

Népdaltól, ostorcsattogástól és kurjantásoktól volt hangos tegnap délben Gyer­gyó­szentmiklós központja: 26. alkalommal tartották meg a télbúcsúztató farsangtemetést. A nagymise után következett a már hagyományos farsangi felvonulás: a Cika zenekar jóvoltából szólt a muzsika, csengtek a népdalok, így kísérték utolsó útjára Illést, a szalmabábut. Az érdeklődők a felújított népművészeti alkotóház udvarára vonultak, ahol a gyer­gyó­szent­miklósi Salamon Ernő Gimnázium diákjainak műsorát láthatták: a tömeg jókat derült a humoros előadáson, majd Cibere vajda és Konc király diadala következett.
Kisné Portik Irén – aki évek óta főszervezője az eseménynek – nyilvánosan mondott köszönetet mindazoknak, akik hozzájárultak a hagyományőrző program létrejöttéhez. Lapunknak egyébként korábban kifejtette: nagyon örül, hogy a fiatal generáció ezt a hagyományt is szívügyének érzi és igyekszik továbbvinni.
Az eseményt követően az égő bábu füstjében ropta a táncot a sokadalom, a szervezők pedig fánkkal kínálták a jelenlévőket.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek