Gyergyóalfalvi tanítónő és utódja kapta az elismerést

87

A gyergyóalfalvi Hunyadi Irén tanítónőnek és utódjának, Vargyas Hajnalkának ítélték a magyar kultúráért kimagasló eredményekkel dolgozó pedagógusnak és tanítványának járó Németh Géza-emlékdíjat. A páros kitüntetést tegnap a csíkszeredai református templomban vették át.

A két pedagógust méltatják. Elégtétel az áldozatos munkáért Fotó: Kovács Hont Imre

Németh Géza református lelkész volt, mígnem az 1956-os eseményeket követően be nem börtönözték. Meghurcolását követően megvonták tőle a jogot, hogy lelkészként tevékenykedhessen, de a magyar kultúráért, művelődésért így is emberfeletti munkát vitt véghez. Alapítója volt a budapesti Reménység Szigetének, amely eleinte átmeneti szállást nyújtott a Kárpát-medence szerte Budapestre érkező, kórházi beavatkozásra szorult betegeknek, majd átalakult a határon túliak ökumenikus gyülekezeti helyszínévé.
A nevét viselő emlékdíjat minden évben egy-egy pedagógus és tanítványa kapja. A Németh Géza Egyesület immár 18. alkalommal díjazott, a csíkszeredai református templomban a tegnapi istentiszteletet követően a Gyergyóalfaluban tanító Hunyadi Irén tanítónő, valamint kollégája, utódja, a csomafalvi születésű, de Alfaluban tanító Vargyas Hajnalka részesült a pénzjutalommal és művészeti alkotással járó rangos elismerésben.
Hunyadi Irén 37 éve neveli a község gyermekeit, nemzedékek tanítója, fogalomnak számít Gyergyóalfaluban – hangzott el a méltatásban –, Vargyas Hajnalka pedig (aki egyébként Aranyalma mellékletünk lelkes levelezője) „fáradhatatlan lendülettel foglalkozik a gyermekekkel”, és kórust is alapított, irányít.
A Kisgyörgy Borbála egyesületi tag által konferált díjátadót szavalattal tette színesebbé Kelemen Csongor és Szilágyi Árpád volt politikai foglyok, felszólalt a díj visszatérő támogatója, a csíkszeredai főkonzulátus nevében Percze László konzul, valamint a pénzjutalmat biztosító Sógor Csaba EP-képviselő. Az ünnepséget alfalvi iskolások népdaléneklése zárta.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek