Gyergyóalfalvi lány a népdalok világában

Dunán innen, Tiszán túl tehetségkutató verseny

1 548

Első helyezést ért el a Dunán innen, Tiszán túl népművészeti tehetségkutatón a gyergyóalfalvi Gál Dorottya. A nyolcadik osztályos lány életében meghatározó szerepet tölt be a népzene és a néptánc, a család élete is e köré szerveződik: táborok, versenyek, táncházak és a népzene évszázados dallamai jelentik számukra a mindennapokat.

Gál Dorottya párjával. Lételeme a népzene és a néptánc Fotó: Hunyadi János / archív

Idén tizedik alkalommal szervezte meg a Kárpát-medencei Ifjúsági Népművészeti Tehetségkutató verseny elődöntőit a Borsodi Magyar Közösségek Mente Egyesület. Az erdélyi helyszín Székelyvarság volt. A verseny szervezésében az Urusos néptáncegyüttes és az Oroszhegyi Polgármesteri Hivatal is részt vett; zsűrijében olyan személyiségek mondtak szakmai véleményt, mint Sebestyén Márta előadóművész, valamint Györfi Erzsébet, a Barozda együttes énekese.
– A versenyek megmérettetések, mert hiába tudom, hogy mire vagyok képes, teljesen mást jelent versenyhelyzetben megmutatni a tudásunkat. A legnagyobb hibám az, hogy izgulok, sok segítséggel és az egyre több fellépés hatására már tudom ezt valamennyire uralni – meséli Gál Dorottya, aki kilenc éve néptáncol a gyergyóalfalvi Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület tánccsoportjában, emellett népdaléneklést is tanul.
A népi kultúrát tisztelő és azt megtartani kívánó édesanya, Gál Adél kitartással és hittel egyengeti lánya útját, hogy az örökölt jó énekhang olyan életformával párosuljon, ahol a mindenna-
pok tánccal, énekkel, a múlt iránti tisztelettel telnek.
– Hosszú távban gondolkodunk, fejlődési folyamatban, amelynek részei a versenyek, tánctáborok, és most már egyfajta kutatói munka is. Dorottyának megvan a tehetsége a népdalhoz, népzenéhez, ezt már szakmai vélemények is megerősítették. Nekem szülőként kötelességem, hogy támogassam ebben, és örülök, hogy alkalmasnak tartják a feladatra, hogy tovább vigye ezeket az értékeket – mondja a gyergyóalfalvi pedagógus édesanya.
Dorottya negyedik alkalommal vett részt ezen a versenyen, de minden olyan lehetőséget megragad, ahol fejlődhet: a Csak tiszta forrásból népdalvetélkedőre több mint ötven népdallal készült, ugyanakkor az alapítvány tehetséggondozó programjába is beválasztották.
A legközelebbi megmérettetés a Lakiteleki Népfőiskola által szervezett Hungaricum vetélkedő, ahol visszatérő résztvevők a gyergyóalfalvi diákok. A Kárpát-medence értéktárát bemutató és bővítő vetélkedőn a fiatalok a Kodály-módszert és a székely katonaságot mutatják be május végén.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek