Gyere színházba! Nem mersz!

Szabadtéri előadásokat tervez a Figura

30

A fenti jeligével várja vissza a nézőket a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház: új játéktérrel, szabadban játszott előadásokkal alkalmazkodnak a kialakult helyzethez. A július végéig meghosszabbított évadban két bemutatóval várják a nagyérdeműt a Living színpadon.

Sajtótájékoztató a Figura Stúdió Színháznál                                                                             Fotó: Kozma Péter

Egy új játéktérrel, a művelődési ház belső udvarán kialakított Living színpaddal bővült a gyergyószentmiklósi színház, így lehetőségük nyílik találkozni a nézőkkel, szabadtéri előadásokkal várva őket a nyár folyamán.
Mivel a korábban elkezdett próbafolyamatok nem folytatódhattak a járványügyi intézkedések miatt, a kialakult helyzethez alkalmazkodva kerestek olyan alkotást, amely felolvasószínházi darabként előadható. Így esett a választás Botházi Mária Biorobot című könyvére, amelyből tizenegy tárcanovellát kiválasztva Bartha Boróka és Tamás Boglár színésznők finom humorral és iróniával mutatják be az erdélyi magyar társadalmat.
– Ismerve Botházi Mária írásait, arra gondoltam, tökéletesen megfelelnének egy felolvasószínházi darab létrehozásához. Egyes szám első személyben vannak írva, így előadhatók monológként; erdélyi magyar társadalmunk beszűkült mivolta, megfelelési kényszereink mind megjelenítődnek ezekben az írásokban, és mindannyian magunkra ismerhetünk bennük – mondta az előadás kapcsán tartott sajtótájékoztatón Bartha Boróka színésznő.
A szabadtéri előadások a szabványoknak megfelelően történnek majd: a székeket kétméteres távolságra helyezik el egymástól, a nézőtér és a színészek között négy méter távolság marad.
– A nézőinket kérjük, hogy maszkban érkezzenek, viseljék azt az előadás ideje alatt végig. Az újranyitott jegypénztárnál, valamint érkezéskor és távozáskor is tartsák be az előírt távolságot egymástól. Érkezéskor meg kell mérnünk mindenkinek a testhőmérsékletét a rendelkezések értelmében – ismertette az érvényben lévő előírásokat Albu István színházigazgató.
Hozzátette: számukra is kérdés még, hogyan reagálnak a nézők az új helyzetre, lesz-e bátorságuk, kedvük színházba jönni, a lehetőség mindenképp adott lesz.
A Biorobot bemutatóját június 18-án, csütörtökön este nyolc órától tartják a Living teraszon; rossz idő esetén az előadás tolódik egy nappal.
Az évad utolsó bemutatóját július 10-én, pénteken láthatják a nézők: a Shakespeare Összes Rövidítve (S.Ö.R.) című brit komédiát szintén este nyolc órai kezdettel tűzik műsorra.
Albu István színházigazgató elmondta: az idénről elmaradt két bemutatót terveik szerint a már augusztus végén elkezdődő jövő évadban játsszák: a Stop the tempo! című, Faragó Zénó által rendezett darabot augusztus végén, a Sirály című Csehov-vígjátékot pedig szeptember végén tervezik bemutatni, amennyiben a törvények engedélyezik a beltéri előadásokat. Ősztől folytatni szeretnék a Színész házon kívül elnevezésű kezdeményezésüket, addig is remélik, hogy augusztusban több meghívásnak eleget téve nyári fesztiválokon játszhatnak majd.

Boncina-Székely Szidónia

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.