Gyengébb minőség és hozam, mégis jobb ár

Talán csak a kukorica és a silókukorica lesz bőségesebb a tavalyinál

110

A mezőgazdaság számára kedvezőtlen időjárást szinte valamennyi termény megsínylette, várhatóan csak a kukorica és a betakarítás előtt álló silókukorica hoz a tavalyihoz képest jobb eredményeket. A kalászosok mennyiségüket tekintve csúcsot döntöttek, de hozamban és minőségben elmaradnak a tavalyitól. Utóbbi jellemző a krumplira is. Közös bennük azonban, hogy az áruk előnyös a gazdák számára.

Az aratás idejére éppen helyrejött az idő, de ez nem volt elég maradéktalanul. Máshol sem lett jobb a termés, ezért az árak magasabbak Fotó: Domján Levente

A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Török Jenő és tanácsosa, Zsigmond Sándor minisztériumi feladatnak eleget téve az országos mezőgazdasági programokról, megvalósításokról és célkitűzésekről tartott sajtótájékoztatót kedden. Ennek keretében megyei adatokról is beszámoltak.

Keserédes kalászosok
Románia a kalászosok tekintetében sokkal rosszabbul is járhatott volna – mondta el Török Jenő –, végül az aratásnak éppen kedvezett az időjárás, ezért mennyiség szempontjából kielégítők az eredmények, de a hozam és a minőség elmarad a tavalyitól. Ennek fő oka, hogy 40 ezer hektárt károsított árvíz vagy jégverés.
Hargita megyében – a rendelkezésünkre bocsátott adatok alapján – rekordmennyiségű, 55,1 ezer tonna búzát, rozst és tritikálét arattak le, ez viszont annak köszönhető, hogy a bevetett terület is minden korábbit meghalad: a három említett kalászosnak szánt összterület meghaladja a 15 ezer hektárt. A hozam azonban elmarad: a tavalyi hektáronkénti 4,1 tonna helyett csupán 3,7 tonnát termett a vetés.
– Az aratás végül is jól sikerült, és bár gyengébb a minőség, az árak mégis jobbak – közölte Török Jenő.

„Félidőben” a pityóka
Tovább csökkent ugyanakkor a burgonyaföldek mérete: mindössze 7500 hektáron ültettek krumplit, és a legfrissebb adatok szerint 2200 hektárról gyűjtötték be a terményt. Tavaly hektáronként 26,3 tonnás termést jegyeztek, idén eddig 24 tonna körül mozog az átlag.
– Nagyon változó a hozam. 40 tonnát is meghaladja azon termelők esetében, akik jó vízelvezetési rendszert építettek és megfelelően permeteztek. Akik ezt nem tették meg, mindössze 13-14 tonnával számolnak. Kárpótolja viszont a gazdákat, hogy idén végre jó ára lesz a burgonyának, 1-1,20 lejről indulnak a tavalyi 40 banival szemben. Mivel a fő importáló országokban is rosszul alakult az időjárás, nem kell attól tartanunk, hogy eláraszt bennünket az importból származó krumpli – fejtette ki Török Jenő.

A kukorica és a silókukorica „menti a becsületet”
Hozam szempontjából a szakemberek szerint egyedül a kukorica és a silókukorica múlhatja felül a tavalyi értéket. Ez még begyűjtés előtt áll, de a becslések szerint túlmutathat a tavalyi 4,1 tonnás hektáronkénti hozamon.
Az igazgatóság kimutatásából ugyanakkor az is kiderül, hogy a megyében egyetlen év alatt több mint 1800 hektárral csökkent a megművelhető földek összmérete: tavaly még 75,7 ezer hektárt vetettek be vagy hagytak ugaron, idén már csak 73,9 ezret. A 2000-es évek legelején még 92,7 ezer hektárt tartottak nyilván megművelhető földterületként.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek