Gyenge műszaki állapotú autópark

RAR-adatok

68

Hargita megyében a vizsgált gép­kocsik több mint negyede nem felel meg az érvényes műszaki nor­máknak – adta hírül köz­le­ményében a Gépjármű-nyilvántar­tási Hivatal (RAR). A dokumentum szerint országos szinten közel felére rúg a műszaki szempontból nem megfelelő gépkocsik aránya.

Sajtóközleményt bocsátott ki tegnap a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR), amely az év első hat hónapjában végzett közúti ellenőrzéseinek eredményeiről számol be. Eszerint az említett időszakban országos szinten 33 726, a közutakon közlekedő gépkocsi műszaki állapotát vizsgálták meg, megállapítva, hogy a vizsgált autók közel fele nem felelt meg az érvényes műszaki előírásoknak, 1700 jármű pedig balesetveszélyes volt. A legtöbb rendellenességet a világító és jelző villamos berendezésnél tapasztaltak, de nagy volt a magas károsanyag-kibocsátású autók száma, továbbá gond volt a tengelyekkel, a felnikkel és a gumik állapotával, a kilátással, a fékrendszerrel, valamint a kormányművel.
Hargita megyében 452 járművet vizsgáltak meg, ezeknek 26,55%-a bizonyult műszaki szempontból nem megfelelőnek. Országos szinten a vizsgált járművek tíz százalékánál a légszennyezés a megengedett tűréshatárokon kívül volt.
A közlemény nem tér ki arra, hogy hány gépkocsi forgalmi engedélyét vonták be, de azt megjegyzi, hogy a bevont forgalmit csak a RAR központjaiban végzett sikeres műszaki vizsgálat után szerezhetik vissza a járműtulajdonosok.
A dokumentum idézi az intézmény vezérigazgatóját, George Adrian Dincát, aki hangsúlyozza, hogy a fenti számok nem az ország teljes gépkocsiparkjára vonatkoznak, csupán a RAR ellenőrei által vizsgált autókra, ugyanis csak azokat állítják meg, amelyeknél fennáll a műszaki rendellenesség alapos gyanúja.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek