2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Gyárlátogatások Udvarhelyszéken

A térség gazdasági potenciáljának felmérését szolgálja a Hargita Megye Tanácsa által a gazdasági szereplőkkel folytatott konzultációsorozat. A megbeszéléseken ugyanakkor feltárják azokat az akadályokat, amelyek kiküszöbölése révén megteremtheti a kedvező feltételeket új vállalkozások indítása és a fenntartható fejlődés érdekében.

A nyugati piacra készülő öntőformák. Szükség van a műszaki szakemberekre
A nyugati piacra készülő öntőformák. Szükség van a műszaki szakemberekre

[dropcap]K[/dropcap]ét udvarhelyszéki sikeres vállalkozást látogatott meg szerdán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Barabás Csaba, a megyei tanács beruházásvonzás irodájának vezetője. A vendégeket Nagy György, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének (UKKSZ) elnöke kísérte el a székelyudvarhelyi Matplas Rt., illetve a zeteváraljai Cetatea Production Kft. gyáraihoz, ahol elbeszélgettek a cégvezetőkkel. A gyárlátogatás és eszmecsere célja, hogy Hargita Megye Tanácsa felmérje a térség gazdasági potenciálját, valamint azokat az akadályokat, amelyek kiküszöbölése révén megteremtheti a kedvező feltételeket új vállalkozások indítása és a fenntartható fejlődés érdekében.
A Matplast Rt. Románia egyik vezető fröccsöntő-szerszámokat és színesfém öntőformákat gyártó cége, közvetett partnerei számos nyugat-európai vállalatnak, olyan autógyáraknak is készítenek eszközöket, mint a BMW, Audi, Volkswagen, Mercedes-Benz, Renault, Dacia. Péter Péter vezérigazgató szerint Székelyudvarhelyen üdvözlendő lenne gépészmérnöki szakok indítása, ugyanis a térségben a frissen végzetteknek lenne lehetősége gyakorlatba ültetni tudásukat, hiszen számos gyár küszködik megfelelő, kompetens szakemberek hiányával. Borboly Csaba elmondta, megyeszinten igyekeznek kialakítani a duális képzést, amely révén célzottan, a helyi igényeknek megfelelően kell szakképzéseket indítani úgy, hogy a frissen végzettek gyakorlatba tudják ültetni tudásukat, elősegítve a térség gazdasági fejlődését.
– Meg kell teremtenünk fiataljaink számára a lehetőséget, hogy tanulmányaik elvégzését követően tudjanak elhelyezkedni, és a társadalom hasznos tagjává váljanak. Ha sikerül olyan szakembereket nevelnünk, akik hiányszakmákat művelnek, térségünkben csökkenteni tudjuk a fiatalok kivándorlását – fűzte hozzá a megyeelnök.
Ezt erősítette meg Barabás Csaba, aki szerint a magyarországi testvérmegyékben tapasztaltak alapján egy térség gazdasági fejlődéséhez az infrastruktúra és a megfelelő humánerőforrás-képzés, toborzás nagy mértékben hozzájárul. Tehát megyeszinten annak megfelelően kell induljanak a szakképzések, hogy a vállalkozásoknak mire van szükségük.
Szóba került a még idén elkészülő Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház, amely kapcsán Péter Péter kifejtette, Székelyudvarhelyen olyan ipart lehet fejleszteni, amelyben kevés a hozzáadott érték és nagy a hozam, így tervezőcégek számára lenne vonzó a létesítmény.
A zeteváraljai Cetatea Production Kft. vezetője, Georg Zingerle dél-tiroli vállalkozó szintén a szakmunkáshiányt emelte ki fő problémaként. A főként alumíniumszerkezettel erősített sátrakat készítő gyár 170 alkalmazottat foglalkoztat, és folyamatosan keresik a varrónőket, grafikusokat és faipari munkásokat. Nagy György kiemelte, van előrelépés a szakképzést illetően, ugyanakkor mindenkinek érdeke az együttműködés, ezért a vállalkozások igényeikkel forduljanak a szövetséghez, hogy továbbítani tudják a megyei tanácsnak. Borboly Csaba kijelentette, a fenntartható gazdasági fejlődés csakis közös összefogással valósítható meg, ezért észrevételeiket szívesen fogadják, és igyekeznek az akadályokat elhárítani.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,333RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb