szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Gyarapodó önkéntes tűzoltók: Idén is kiadták a tájékoztató füzetet

Mindig van mit tanulni. Tűzvédelmi kisokos                                              Fotó: Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesülete

Évről évre látványos fejlődést produkálnak megyénk önkéntes tűzoltócsapatai. A tevékenységüket koordináló Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesülete maga is pályáz és szervez a szakmaiság, a képzettség és a szakszerű tájékoztatás érdekében. Erről számoltak be tegnap Székelyudvarhelyen.

Összesen 28 000 lejre pályáztak a megyei tanács önkéntes tűzoltók tevékenységét támogató kiírásán, az összeghez hozzátéve a 20 százaléknyi önrészt három projektet tudtak megvalósítani – számolt be Albert Csaba, a szakmai egyesület elnöke, illetve Lázár Zoltán főfelügyelő, a megyei tanács munkatársa.

Javítani kell a kiíráson
Egyrészt új eszközöket, légzőkészüléket, motoros szivattyút vásároltak, másrészt önkéntes tűzoltók képzését támogatták.
– A cél az, hogy hosszú távon a megye minden önkéntes tűzoltója rendelkezzen akkreditált képesítéssel. Hetedik éve működtetjük ezt a képzést, az önkormányzatok is támogatják, jelenleg tűzoltóink 40 százalékának van meg a hivatalos papírja. Ezúttal 9 – parajdi, homoródszentmártoni, farkaslaki és zetelaki – önkéntest segítettünk – közölte Albert Csaba.
A megyei önkormáyzat támogatásának köszönhetően negyedik éve sikerül tűzvédelmi és tűzbiztonsági tájékoztató füzetet és szórólapot kiadni. Mindkettő kétnyelvű, és a megye lakosaihoz, intézményeihez juttatják el a kiadványokat. Az Állampolgárok kézikönyve negyedik kiadását 7000 példányban, a tűzoltópalack használatát bemutató szórólapot 10 ezer példányban nyomtatták ki.
A megyei tanácsnál évekig csak védőfelszerelések vásárlására lehetett pályázni, ezt sikerült kibővíteni a kisebb eszközökkel. Albert Csaba szerint hasznos lenne, ha jövőben a meglévő épületek, szertárak javítására, karbantartására is pályázhatnának a tűzoltó-egyesületek. Lázár Zoltán megígérte, hogy megvizsgálják ennek lehetőségét is.

Menő dolog tűzoltónak lenni
Megyénkben a 67 településből 64-ben működik önkéntes tűzoltóság, 1400 felett van az önkéntes lánglovagok száma. Többségük 40 év alatti férfi, mindössze 3 százalékuk nő – tudtuk meg Albert Csabától. Az elnök kifejtette azt is, hogy mára már az önkéntes tűzoltóságok a községek díszeivé váltak, szerves részét képezik a települések életének, nemcsak bajban, hanem ünnepekkor, különleges események idején is. Az önkéntes tűzoltói létnek ma már komoly státusza van a falvakban. Nem véletlenül, hiszen már nagyobb volumenű rendezvényeken is szolgálatot teljesítenek, a nyáron például a 27. Hargita Gyöngye Ralin biztosították a heyszíneket. „Hat tűzoltóság vett részt ebben, és a főszervezőktől azt a visszajelzést kaptuk, hogy sehol nincs ilyen, mint Hargita megyében” – mesélte a szakmai egyesület elnöke.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb