Gyarapodik a népesség, biztos jövő épül

Oroszhegyi fejlesztésekről

1 218

Legalább másfél évtizede annak, hogy Oroszhegy községben növekedőben a lélekszám. A fiatal családalapítók odahaza képzelik el a jövőjüket, építkeznek, igyekeznek helyben munkahelyet, megélhetést szerezni maguknak, s ha többeknek bizonyos időszakokra el is kell menniük az ország más vidékeire vagy külföldre dolgozni, a szerzett pénz az itteni bennvalókban hasznosul. Bálint Elemér Imre polgármesterrel az elmúlt esztendő néhány megvalósításáról, illetve a közelebbi tervekről beszélgettünk.

Bálint Elemér Imre Fotó: Facebook

Bálint Elemér Imre „nem érték, hanem fontosság szerinti sorrendben” mondta a legfontosabb terveket.
– A legfontosabb három falu – Fancsal, Ülke és Székely­szent­tamás – bekapcsolása a közúti forgalom vérkeringésébe. Körülbelül 6 km hosszúságú új utat építünk, amely beruházásnak 1,5 millió euró az összértéke. Ennek a műszaki-kivitelezési terve elkészült, a közbeszerzési eljárást egy székelyudvarhelyi és környékbeli útépítő cégekből álló konzorcium nyerte. Ha kedvező időjárási viszonyok lesznek, akkor idén ennek a munkálatnak a 80%-a elkészül, a teljes kivitelezést 2020 végére kell elvégezni – közölte a polgármester. Hozzátette, hogy ebben a három faluban korábban bekötötték a vizet, aztán lezajlott a csatornázás is. Megemlítette továbbá, hogy Ülkében tűzoltószínt építenek kocsibeállóval, műhellyel.
Nagy értékű beruházás a szé­kelyszentkirályi napközi otthon építése, amely – a harmadik nekifutás után – most, január folyamán indulhat. Ez kormánytámogatással és részben saját erőből valósul meg, 800 ezer euró értékű munkálat. Amíg ezzel elkészülnek – hiszen meglévő ingatlant fejlesztenek –, az óvoda céljaira két szobát tudnak biztosítani a helyi faluházban. Mostantól számítva két, két és fél év kell a kivitelezés befejezésére.
Az oroszhegyi kultúrház felújítási munkáinak derekánál járnak, befejezték az állagmegóvást. Az 50-es években, amikor építették, kitelepítettek a területről négy családot. Négy udvar volt a területen, négy kúttal.
– Most ezeket a kutakat megkerestük, és a vizet el kellett vezetnünk. Helyi vállalkozás nyerte a munkát, aminek külön örvendünk, hiszen elfogultságuk miatt jobban figyelnek a részletekre. Nyilvánvaló, hogy itt is sor kerül a teljes belső bútorzat cseréjére, a fűtésrendszer megvalósítására, a korszerű fény- és hangtechnika felszerelésére – beszélt az itt zajló munkáról az elöljáró.
Tervbe vették az oroszhegyiek azt is, hogy népi mesterségeket bemutató házat építenek. Ehhez telket vásároltak a kultúrház szomszédságában, és elkészíttették hozzá a látványterveket. Ez formájában, hangulatában illeszkedik a falu korábbi építészeti stílusához, és legalább annyira jellegzetes lesz, mint a közelében álló turisztikai központ európai uniós forrásokból fog megvalósulni.
Egy másik, még „meleg” terv az 1,7 km hosszú Diafalvi utca modernizálása. Itt mintegy 110 gazdaság, családi ház található. Igyekeznek kerítéstől kerítésig rendezni a terepet, vízelvezető árkok, átereszek, járdák épülnek, és végül aszfaltburkolat kerül az úttestre.
A megyei tanács 800 ezer lejes támogatásával Szentkirályon, a főutca mellett járdát építenek, az egyik faluvégétől a másikig.
Másik nyertes pályázatuk 1,5 millió euró értékben a Nagy-Kükül­lő vízhozamának hasznosítására irányul. A zeteváraljai tározóból vezetik le a vizet Harvíz Rt.-vel és Székelyudvarhely megyei jogú város önkormányzatával közösen, ahonnan a maga részét Oroszhegy pumpaállomásokon emeli majd át a saját hálózatába.
Oroszhegy község 2018-ban egyébként több értékes beruházással gyarapodott. Mindennél fontosabb azonban, hogy érdemes fejleszteni, mert van itt ember, akinek építeni kell, s akikben épül a jövő is. A községközpontban 42 születés mellett 25 elhalálozást regisztráltak tavaly, a község szintjén 71 születés mellett 58 elhalálozás volt.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek