Gyarapítják a tangazdaságot

147

Traktort, dobkaszát, kisbálázót, valamint hordozható számítógépet vásárolt magyarországi támogatásból a Kalibáskő Erdei Iskola. Mindezek a családi vállalkozással működtetett tangazdaság fejlesztését célozzák. Szolgálják az önfenntartást népszerűsítő gyakorlatokon részt vevő gyermekek és fiatalok számára biztosított napi étkezések alapanyagainak előállítását, ugyanakkor oktatási szemléltető eszközökként is hasznosulnak.

Kertészkednek a gyermekek. Önellátó életmódra való nevelés Fotó: Facebook

A Csíkpálfalván gazdálkodó Ferencz Levente és felesége, Kovács Ildikó számára a tangazdaság életforma. Évente mintegy 8 ezer diákkal találkoznak – iskolalátogatásaik alkalmával tartott rendhagyó órákon, valamint a kalibáskői és a csíkpálfalvi munkapontjukon – annak érdekében, hogy természetközeli és önfenntartó életvitel felé irányítsák a gyermekek és fiatalok figyelmét.
A Kalibáskőnél és Csík­pál­falván folytatott gyakorlati kézműves és kulturális oktatás szinte állandó. Különleges színfoltja ezeknek az alkalmaknak az önellátó életmódra való nevelés. A tangazdaságnak ugyanis gyümölcsöse, zöldségeskertje, csemetekertje van, és a növények termesztését, valamint az ezekből készülő élelem előállításának folyamatait interaktívan, játékosan tanulhatják meg a gyermekek és fiatalok. Erre a tanításra épülnek a Székely székek értékei elnevezésű kerékpáros kalandtúráik is, amelyek során hagyományos mesterségből megélő családokat ismerhetnek meg: a zsindelykészítő, a cserépvető, a molnár, a kovács vagy éppen a pásztor ugyanennek az önfenntartó életmódnak a titkait adja át a látogatóknak.
Az erdei iskolát működtető családi vállalkozás szintet lépett: háttérszervezete, a Melfa Impex gépesítésbe vágott bele. Ennek érdekében pályázatot nyújtott be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez, és 4,4 millió forintot (66 ezer lejt) nyert. Az alapkezelő teljes egészében fedezte az önfenntartást és gyakorlati oktatást segítő mezőgazdasági gépek megvásárlását. A traktorra azért volt szükségük, mert korábban bérelt munkagépekkel dolgoztak, ezért a munka tervezhetősége fennakadásokat okozott. A dobkasza és a kisbálázó főként a háttérgazdaság működtetését szolgálja. Mindemellett egy laptopot is vásároltak a támogatás összegéből, ez az adatok követését, nyilvántartások vezetését, tananyagok szerkesztését segíti elő.
Az erdei iskola az örökölt, de feledőben levő székely falu értékeire irányítja a diákok figyelmét, a programvezetők szerint pedig különösen fontos ez a tevékenység akkor, amikor már nemcsak a gyermekek, hanem maguk a szülők is félnek a természetközeliségtől: kevés időt és energiát áldoznak önfenntartásra, elfelejtik a kiskertek és a háztáji gazdaság kultúráját, vagy például tartanak a természetes körülmények között nőtt erdei gyümölcsök fogyasztásától. Kezdeményezésük több korosztályt felkarol, és az említettek mellett céljaik között szerepel a magyar történelem és kultúra ismertetése, az itthon maradást, a saját lábon állást ösztönző játékos személyiségfejlesztés. (x)

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.