Gyámot kell megnevezni

A külföldön dolgozó szülők kötelessége

81

Jelenteni kell a polgármesteri hivatalban, ha a szülők külföldi munkát vállalnak – hívja fel a figyelmet Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatala. Közleményben azt írják, ha mindkét szülő elhagyja az országot, gyámot kell megnevezniük, aki gyermekeik gondját viseli távollétük ideje alatt.

Nagyon sokan vállalnak külföldön munkát, hogy kie­gészítsék a család jövedelmét, vagy mert nem találnak itthon megfelelő munkalehetőséget. Az sem ritka, hogy a családból az apa vagy az anya hosszabb-rövidebb ideig más országban dolgozik, s olyan is van, ahol mindkét szülő távol van. Ilyen esetekben hívja fel a figyelmet a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal, hogy a szülőknek jelezniük kell a városházán, ha külföldi munkát vállalnak, s gondoskodniuk kell gyermekük biztonságáról. Az érintetteknek egy olyan személyt kell megnevezniük, aki gyámként gondját viseli gyermekeiknek távollétük alatt. A gyámsági kérést a bíróság pár napon belül jóváhagyja, de a kereset benyújtását a városháza intézi. Az eljárás ingyenes. A gyám legkevesebb 18 éves lehet, a családdal rokoni viszonyban kell lennie (lehet például nagyszülő, testvér, nagynéni, nagybácsi vagy unokatestvér, de távolabbi rokon már nem), s meg kell feleljen a gyermeknevelés anyagi és erkölcsi követelményeinek. Ha a házastársak vagy élettársak közül csak az egyik szülő megy külföldre dolgozni, szintén jelenteni kell, de nem kell hivatalos gyámot kinevezni. A 2013/257-es törvény értelmében, 40 nappal az ország elhagyása előtt kötelesek a szülők jelezni szándékukat a polgármesteri hivatal szociális osztályán, amennyiben a bejelentés elmaradt, akkor ezt annak a személynek kell megtennie, akire a gyerek van rábízva – írja a közlemény.
A városháza szóvivője, Fórika Krisztina elmondta, az intézkedés a gyerekek javát szolgálja.
– Biztonságot nyújt a gyereknek, ha van egy gyámja, aki a jogai­nak biztosítását és érvényesítését felügyeli – fogalmazott.
Olyan esetekben lehet ez fontos, ha a gyerek kirándulni megy, ha külföldre utazik, ha kórházba kerül, esetleg orvosi beavatkozásra van szüksége, ha segélyt, támogatást igényelne.
2017-ben egyébként a szociális osztályon összesen 71 gyereket kísértek figyelemmel, ebből 3 gyerek esetében mindkét szülő külföldön dolgozik, 56 esetben csak a szülők egyike, 12 esetben gyerekét egyedül nevelő szülő jelentette be, hogy munkavállalás céljából elhagyja az országot. 2018-ban, eddig 60 gyerek van bejelentve, amelyből 8 esetben mindkét szülő külföldön dolgozik, 36 esetben a szülők egyike és 16 egyedülálló szülő gyereke.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.