Gyakori hibák a kényszerszabadság igénylésénél: Szükséges a digitális aláírás

184

A Hargita megyei vállalkozók szerdától folyamatosan töltik fel a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak jegyzékét a megyei munkaerő-elhelyező ügynökség elektronikus adatbázisába. Az ügynökség megyei igazgatója szerint a legtöbb iratcsomó hibás mivel a hivatalos papírokról hiányzik cég ügyvezető igazgatójának digitális aláírása.

Kényszerhelyzetben. Várják a munkáltatókat                                                                       Fotó: László F. Csaba

A kényszerszabadság igénylésére az első napon 89 teljes iratcsomó érkezett be a megyei munkaerő-elhelyező ügynökséghez – tudtuk meg Tiberiu Pănescu igazgatótól.
A Hargita megyei munkaerő-elhelyező ügynökség vezetője szerint nagyon sok az olyan leadott iratcsomó, amiben az igényléshez szükséges kérésről, a saját felelősségre írt nyilatkozatról, illetve az alkalmazottak bérét tartalmazó táblázatról hiányzik a cég vezetőjének (administrator) digitális aláírása.
– A cégeknek elektronikusan kell feltölteniük a kényszerszabadság igényléséhez szükséges adatokat és iratokat az ügynökség adatbázisába, ezeket aztán mi ellenőrizzük. Az első napon beérkezett 89 iratcsomóból csütörtök délig 25-öt ellenőriztek a kollégáim, és ezekből mindössze három esetben volt a hivatalos papírokon rajta a cég vezetőjének digitális aláírása. A cégvezetőknek meg kell érteniük, hogy az elektronikus ügyintézéshez elengedhetetlen a digitális aláírás, erről korábban már tájékoztattuk ügyfeleinket – részletezte az igazgató.
Tiberiu Pănescu szerint gyakori hiba az is, hogy a könyvelő aláírása szerepel a papírokon, ez nem hivatalos, nem törvényes.
– Egyelőre arra kérjük az érintetteket, hogy a kérést, a saját felelősségre írt nyilatkozatot és az alkalmazottak béréről szóló táblázatot írják alá írószerrel, de kizárólag az ügyvezető igazgatók, azt szkenneljék be és úgy küldjék el nekünk. A cégek az így letett papírokat április végéig ki kell váltsák olyanra, amelyen digitális aláírás van. Még egyszer hangsúlyozom: a könyvelő nem írhat alá – fejtette ki Tiberiu Pănescu.
Az ügynökség igazgatója további fontos információkra hívja fel a munkáltatók és alkalmazottak figyelmét. A Munkaügyi Minisztérium pontosítása szerint például kényszerszabadságra jogosultak azok a nyugdíjasok is, akik munkaszerződésben állnak.
– Ha valaki a nyolcórás munkaszerződése mellett vállalt részmunkaidőt és ez a járvány ideje alatt megszűnt, erre nem igényelhet kényszerszabadságot, mivel a nyolcórás munkaviszonya megmaradt. Azokban az esetekben pedig, amikor valaki két külön cégnél 4-4 órás részmunkaidőben dolgozik, és mindkettőt felfüggesztették, a nagyobb bért megállapító munkaszerződésére kérheti a támogatást – sorolta.
A munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója végül figyelmeztet minden érintett vállalkozót, hogy a kényszerszabadságra kapott állami támogatást kötelesek kiadni az alkalmazottaknak, ezt szigorúan ellenőrizni fogja az ügynökség.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek