grUnd – először, de nem utoljára a Mediawave-n

150

A fiatal székelyudvarhelyi képzőművészek csapata első alkalommal vett részt a komáromi Monostori Erődben megszervezett Mediawave nemzetközi fesztiválon. A bemutatkozás jól sikerült, jövőben is ott lesznek a rendezvény hullámhosszán.

Udvarhelyi résztvevők a rendezvényen. Terepszemle Fotó: Bányász Anna

Jó csapatösszerázó és hatalmas élmény volt nekünk a fesztivál, hiszen többet és jobbat kaptunk, tapasztaltunk annál, mint amire számítottunk – summázta a fesztiválos tapasztalatokat a grUnd csapat mozgatórugója, Berze Imre szobrászművész.
Az előzményekkel kapcsolatosan elmondta: az Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért (EFFE) Program nemzetközi zsűrije által a legjobb európai fesztiválok közé sorolt Madiawave-re a meghívót a csoport januári kiállításának megnyitóján ajánlotta fel Orbán Árpád alpolgármester. Neki és a fiatal művészeket felkaroló, támogató Haáz Rezső Múzeumnak köszönhetően első alkalommal vehettek részt a Komárom melletti Monostori Erődben április 27. és május 1. között megrendezett, számos neves nemzetközi alkotóművész (zenész, filmes, képzőművész) részvételével lezajlott alternatív rendezvényen. A grUnd nem teljes csapattal volt jelen, Jakab-Gidó Szende, Gál Boglárka, Zsombori Béla, Fülöp György magánéleti okok miatt nem utazhatott Komáromba, de a csoportot fizikailag is képviselő hatok, azaz Berze Imre, Hodgyai István, Tamás Borbála, Gujuman Uliana, Kolumbán-Antal József, Lakatos László frappáns, egyedi megoldást talált arra, hogy a hiányzó tagok se maradjanak le a bemutatkozásról.
Mivel a műtárgyaknak a klasszikus értelemben vett kiállításra nem volt lehetőségük, de a grUndosok frappáns megoldással rukkoltak elő: itthon lefotózott munkáikból 70 méter hosszú fotósorozatot készítettek, ezt a printet igazították a helyi adottságokhoz és tették közszemlére az erőd kazamatarendszerében.
– Ezzel, a fesztivál tematikájához, az 500 éves reformációhoz is igazodó, egybefüggő sorozattal együtt, de ugyanakkor külön-külön is bemutatkoztunk – vázolta a választott technika kettős értékét Berze.
Először, de nem utoljára voltak jelen az udvarhelyi fiatal szobrászok, grafikusok, festőművészek a Monostori Erődben – a jövő évi Mediawave-re a fesztiváligazgató, Hartyándi Jenő rendező-operatőr invitálta meg a művészcsoportot.
– Most csak feltérképeztük a terepet, ismerkedtünk a helyszínnel, emberekkel, programokkal. Kóstoló volt az első, a másodikon sokkal aktívabban akarunk jelen lenni – tervezte a visszatérést Berze.
A fiatal szobrászművész lapunknak elmondta: nem pihen a babérokon, teljes erőbedobással szervezi az udvarhelyi művésztelepet, a Pulzust, ami idén is tíznapos lesz, július 17–27. között a megszokott helyszínen, a Spanyár-házban fog immár hatodik alkalommal lüktetni. A résztvevők listája még alakulóban, de Berze Imre elárulta: idén is lesznek magyarországi, erdélyi alkotók, és két távolról érkező művészmeghívott is eljön Udvarhelyre, Ming-ChinTung tajvani szobrászművész, a 2016-os Lih-Pao(Tajvan) szobrászati biennálé második díjasa, illetve egy Kanadában élő koreai alkotó.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek