Gránáttartó láda és tábori étkészlet

53

Tavaly decembertől a Ne dobd ki! felhívással tematikai műtárgygyarapítással folytatja a várostörténeti kiállítás előkészületét a Csíki Székely Múzeum. Az új felhívásra az elmúlt időszakban több tárggyal gazdagodott a múzeum, a márciusra időzített katonáskodás témakörében egy 1940-ből származó kézigránát-tároló faláda is előkerült.

Az általános tárgygyűjtést követően tematikákra bontott műtárgygyarapítással folytatja a Csíki Székely Múzeum a várostörténeti kiállítás előkészítését. Ladó Ágota művészettörténész szerint a célzott gyűjtés fontos a nagyszabású tárlat anyagának összeállításában, mert kiegészíti az eddig összegyűlt anyagot.

– Azokat a témákat hirdetjük meg a Ne dobd ki! programban, amelyekben eddig kevés tárgy és információ állt rendelkezésünkre. Fontosnak tartjuk, hogy a lakosságban is tudatosítsuk bármilyen használati tárgy, fénykép, képeslap hangsúlyos lehet, bátran hívjanak és hozzák be azokat a múzeumba – tudtuk meg Ladó Ágotától.
A művészettörténész szerint a márciusban meghirdetett katonáskodás témakörében többek között két érdekes tárgy került a múzeum birtokába: egy 1940-ből való kézigránát-tároló faláda és egy szintén a háború idején használt tábori evőeszközkészlet.
– A faládán magyarul olvasható, hogy kézigránát és 1940, a másik oldalán pedig, hogy robbanó. A láda rossz állapotban van, ezért szeretnénk a restaurátorműhelyünkben megerősíteni a szerkezetét. Itt van ugyanakkor ez a szintén az 1900-as évek első feléből származó tábori evőeszközkészlet: egy kanál és villa, amely bicskaszerűen nyitható – mutatta a legérdekesebb friss darabokat a történész.
A Csíki Székely Múzeum decemberben elindított új felhívására érkezett ugyanakkor az a levél, amelynek a borítóján a feladó címe nem szerepel, ezért az intézmény a Hargita Népe napilapon keresztül szeretne köszönetet mondani Bilibók Jánosnak, aki egy, az első világháborúból megmaradt tábori levelezőlapot és a saját behívóját, illetve egy 1944-es csoportképet juttatott el a múzeumhoz.
– Még egyszer köszönjük a feladónak – mondta Ladó.
A múzeum egész évben folytatja a tematikus tárgygyűjtést, az idei farsangi és katonáskodás témakörök után várhatóan külön foglalkoznak még a várostörténeti kiállítás összeállítását végző szakemberek a csíkszeredai diákélettel és fürdőélettel, valamint a polgári családok életével.
– Eddig talán a farsangi témakörben meghirdetett gyűjtésre érkezett a legkevesebb tárgy. Tudomásul kell vennünk, hogy a város és lakossága életében nagy törésnek számít az 1916-os menekülés, majd a régi főutca lerombolása, a családok sok mindent elvesztettek ekkor, ezért vannak olyan területek, amelyeket nehezebb számunkra is feltérképezni, tárgyakon keresztül megragadni, mint például a város társasági élete – tette hozzá a művészettörténész.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.