GPS nélkül

134

Új év elején hemzseg az internetes oldalakon a sok jó tanács, természetesen pontokba szedve. 3+1 egyszerű (naná, hogy egyszerű) lépés, hogy megtaláld a társad 2018-ban, mit együnk januárban, ha netán az egészséges életmódra szavaztunk az új esztendő első bódult pillanataiban, 5 tipp, ha káros szenvedélyeknek akarunk búcsút inteni, 10 a kifogásmentes újévhez, azaz tuti biztos kalauz, hogy betartsuk a fogadalmakat, mert ugyebár az ígéret szép szó, s ha betartják, úgy jó (avagy az ígéretek azért vannak, hogy legyen, amit megszegjünk ebben az évben is – vigyorog bennem a kisördög).
De találunk 5+1 szuper alkalmazást az egészséges életmódért, 3 fitt app-et, amit az idén feltétlenül le kell töltenünk, 6+1 applikációt, amivel rendszerezhetjük az életünket. Szóval javaslatból, alkalmazásból hiány nincs, csak épp alkalmaznunk kellene ezeket. Bevallom, már ott elakadok, hogy miért +1? Nem egyszerűbb, ha azt írják: 6 szuper alkalmazás? És az elakadásom végérvényes, mert én még abból a régi fából faragtattam, amelyik úgy véli, hogy ezek a dolgok ott belül, a fejben, szívben, lélekben dőlnek el, megvalósulhatnak, és meg is hiúsulhatnak, ám mindez csak tőlem, az akaratomtól függ. És nem a letöltött mobilapplikációtól.
Jó, tudom, hogy motiváló lehet, ha csipog a telefon, vagy ha lájkolnak a fészbúkon, mert nehezebben lépünk le a célegyenesbe (fogyás, cigimentes lét stb.) vivő útról, bár inkább hiszek a belső motivációban, a saját akarat edzésében. Hasznos, néha egyenesen zseniális egy-egy alkalmazás, de nehogy már kivegyék a saját erőt a kezemből – morgolódom. A telefon nekem még nem mankó és nem hajcsár, nem is idegenvezető és házitréner, amely nékül lassan lépni sem tudok.
És erre fel épp a tegnap beleszaladok egy írásba, amely szerint egyre csökken az európai populáció intelligenciahányadosa, és éppen a technológiai fejlődés miatt. Egy Michael Shayer nevű kutató szerint bő két évtizede széles körű társadalmi változás nyomta rá a bélyegét a gyerekek fejlődésére, és ez évről évre meghatározóbb lesz. A kutatás nem a modern kütyük ellen lázít, mindössze azt állítja, hogy az egyre okosabb készülékek idő előtt engedett túlzott használata rossz hatással van a gondolkodási és egyéb képességek fejlődésére. Felnőtteknél pedig a meglévő képességek elsorvadására – teszem hozzá halkan.
Inkább higgyünk hát magunkban, bízzunk az élő kommunikáció erejében és próbáljunk GPS nélkül tájékozódni az életünkben. A +1 tanács ezúttal elmarad…

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.