csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Gőzerővel folyik a kivitelezés

A városi strand mögötti területen már jól látható: halad a fedett műjégpálya építése. A városvezetés még 2016-ban megígérte, hogy korszerű pályát hoz létre a régi, elavult mobil létesítmény helyett. A terv időközben módosult, majd stagnált, aztán újra lendületet vett, és jelenleg minden esély megvan arra, hogy a korcsolyaidény már az új pályán induljon.

Nem függ majd a szezon az időjárástól. Épül a jeges sportok otthona Fotó: Székelyudvarhely polgármesteri hivatala

Az eredeti elképzelés szerint mobil műjégpálya épült volna, de ennek időtállósága kérdéseket vetett fel, továbbá kiderült, hogy mind a fenntartási, mind pedig a humánerőforrás-költségei magasak lettek volna – idézte fel az előzményeket Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal szóvivője. Mindezeket figyelembe véve módosult időközben a terv, a most épülő létesítmény télen jégpályaként, nyáron pedig egyéb sportokra használható sportteremként működhet majd.

Közel 5 millió lejes beruházás
A projekt elhúzódásáról érdeklődve megtudtuk, hogy a kezdéshez szükséges építkezési engedély kiváltásához több hatósági jóváhagyást kellett beszerezni, s ez a folyamat sok időt vett igénybe. A tényleges munkához végül tavaly ősszel fogott hozzá a kivitelező a telente felállított mobil jégpálya helyén, és a tél beállta előtt csak az alap beöntésére volt idő. Néhány napja viszont látványos munka zajlik: áll már a fedett pálya tetőszerkezete.
A szóvivő elmondta, hogy a projekt összértéke 4,76 millió lej, amelynek egy részét már felhasználta a város az eddigi munkálatokhoz, illetve a korcsolyapálya eddig beszerzett elemeinek vásárlásánál. Az idei költségvetésben 1,8 millió lejt szánt az önkormányzat a műjégpályára, ebből a födést, illetve a villanyvezetést kell befejezniük. A pálya befedésének anyagszükséglete összesen 1,3 millió lejbe kerül, ebből a fémszerkezet ára 912 ezer lej, a dupla ponyva pedig 390 ezer lej. Ennek alsó része speciális, a lecsapódó vizet át nem engedő, úgynevezett antikondenz felületű.
Jelenleg a beöntött alaphoz erősítik a fémvázat, erre fogják majd ráerősíteni a ponyvákat. A jégfelület előállításához szükséges gépet, a palánkot és egyéb elemeket már beszerezte a város. A pálya 40 méter széles, 75 méter hosszú és 13 méter magas lesz – ismertette a létesítmény paramétereit Zörgő Noémi.
– A polgármesteri hivatal mindent megtesz annak érdekében, hogy idén már az új pályán kezdődhessen a korcsolya- és jégkorong-szezon, reméljük, hogy a kivitelező tartani tudja a munkálatok ütemezését – tette hozzá a szóvivő.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,236RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb