2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Gondozzák, de nem mutogatják

A vártnál kisebb érdeklődés övezte a Pogány-havas Kistérség múlt hónapban meghirdetett Kaszálók szépségversenye projekt felhívását. A Csíki-havasok kaszálóinak verse nyeztetésével ezek természeti, gazdasági értékeire kívánja felhívni a figyelmet a kistérség.

Lóval húzatják a szénát egy csíki kaszálón. Természeti értékek Fotó: Domokos László
Lóval húzatják a szénát egy csíki kaszálón. Természeti értékek Fotó: Domokos László

Szokatlan felhívással rukkolt elő múlt hónapban a Pogány-havas Kistérség, amikor meghirdette a kaszálók szépségversenyét. A projekt ötletgazdája, Demeter László biológus szerint máshol már volt példa arra, hogy ilyen kezdeményezéssel próbálták felhívni a lakosság figyelmét a kaszálók értékeire.
A kezdeményezők remélték, hogy az iskolásokon keresztül a szülőket is meg tudják szólítania, ezért a diákoktól várták a nevezési űrlapok kitöltését. A Pogány-havas Kistérség irodájához közel ötven pályázat érkezett. A diákok egy-egy történet leírásával igyekeztek megfogalmazni a benevezett kaszálókhoz kapcsolódó élményeiket.
– Többen készítettek rajzot, és fényképeket is mellékeltek a nevezési laphoz. Volt, aki egy osztálykirándulás élményeit elevenítette fel, amikor a kaszáló közelében esztenát látogattak és zsendicét kóstoltak – tudtuk meg Molnár Judithtól, a Pogány-havas Kistérség igazgatóhelyettesétől.
A kistérség munkatársa elmondta: a pedagógusoktól érkezett visszajelzésekből tudják, hogy a gyermekek szívesen neveztek volna kaszálót a szépségversenyre, de a szülők nem engedték a nevezési lap kitöltését. Ezek alapján úgy tűnik, többen tartanak a területalapú támogatások miatti ellenőrzésektől – fogalmazott a kistérség megbízott vezetője. Molnár Judith hangsúlyozta: a civil kezdeményezésből útjára indított versenynek, semmilyen köze nincs a területek ellenőrzéséhez.
A nevezések alapján a zsűri húsz kaszálót kiválaszt, amelyet a gyerekekkel meglátogatnak. A kaszálókról, azok mezőgazdasági értékéről, az ott található fajokról leírás készül, ezekből őszre egy kiadványt szerkesztenek.
A szépségverseny eredményhirdetését szeptember 26-án tartják, ezt a dátumot a Csíki-havasok Natura 2000-es terület napjává nyilvánítják. Molnár Judith elmondta: A Pogány-havas Kistérség területe egybeesik a Csíki-havasok Natura 2000-es természetvédelmi területtel, amely nincs gondnokság alatt. A törvények értelmében, mivel nincs gondnoka az övezetnek, a környezetvédelmi ügynökség tölti be ezt a szerepet, ezért tőlük kértek engedélyt a projekt lefuttatásához.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,320RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb