Gondolnak a jövőre Csíkszeredában – Szocreál felhőkarcoló épül

184

Néhány éven belül nem marad hőszigetelésre szoruló tömbház Csíkszeredában, ez pedig munkahelyek megszűnéséhez vezethet. Ennek megelőzése érdekében 150 méter magas szocreál betonóriás építésének megvalósíthatósági tanulmányát rendelte meg a városi tanács. A felhőkarcoló a következő nyolc év folyamán épülhet meg a Szív utcai kazánház és az Óceán ABC közötti területen.

Csíkszeredában is égető probléma a fiatal szakemberek elvándorlása, és a negatív tendencia tovább erősödhet a következő években, amennyiben a megyeszékhelyen nem sikerül létrehozni új, jól fizető állásokat. A tömbházak hőszigetelése olyan jó ütemben halad, hogy várhatóan négy éven belül valamennyi tömbház korszerűsítését befejezik, és ezzel munka nélkül maradnak azok, akik ma még javában ragasztják a polisztirolt.
– Manapság azok a városok tudnak fenntarthatóan fejlődni, amelyek több gondot kevés beruházással oldanak meg. Erre nyújt nekünk alternatívát egy 50 emeletes, 150 méter magas szocreál felhőkarcoló építése – részletezte Csíki Urbán László polgármester. – A kommunista idők építkezését idéző tessék-lássék módszerrel építenénk a betonóriást, amelyet aztán hosszú éveken át hőszigeteltetnénk. Emellett a közművesítésben és a lakossági adminisztrációban dolgozóknak is egy életre elég munkát adnánk, ugyanakkor mégiscsak tartanánk a lépést a korral, hiszen ez lehetne egész Kelet-Európa legmagasabb lakóháza és a térség egyik legmagasabb felhőkarcolója.
A torony ráadásul a székely–eszkimó kapcsolatokat is erősítené, mert a legfelső 10 emeletre a globális felmelegedés miatt a következő években otthontalanná váló kanadai eszkimókat telepítenek. Azért éppen őket, mert ilyen magasba a büdös életben nem jutna fel a városi meleg víz.
A megvalósíthatósági tanulmányt a helyi Tökéletes Fejlesztések Kft. készíti el, a szerződés értelmében nyolc hónap alatt. A TökFej ígéri, mindent számításba vesz, ami a szocreál építkezést jellemezte. Sőt, hogy még hihetetlenebb legyen, ezen túlmutatóan azt is vállalja a cég, hogy a Temesvári sugárút és a Szív utca kereszteződéséhez tervezett felhőkarcoló majdani lakosait szolgáló parkolókat a Hunyadi János utca tetejébe helyezi el, oda, ahová a Csíki Pláza épült volna.
– A szakemberek szerint nem lesz gond nyikorgó liftek, elvásott „rakott” ajtók beszerzése, és már vannak jelentkezők, akik a minden ötödik emeletre elképzelt szárítóhelyiségekben illegális asztalos- és szabóműhelyeket, kisállatok vágására és feldolgozására alkalmas vágópontokat, gumiszervizeket és hasonlókat működtetnének – mondta Csíki Urbán László. – A legnagyobb gondok valószínűleg a kivitelezésben lesznek, a szigorú munkavédelmi előírások és a gyakori ellenőrzések közepette ugyanis a szakembereknek nehéz lesz védősisak nélkül, félrészegen, egy szál kötélen lógva dolgozni százméteres magasságban.
A felhőkarcolónak a legoptimistább forgatókönyv szerint két év múlva foghatnak neki, és a szocreál építkezési hagyományokhoz tartozó folyamatos építőanyag-eltűnést számításba véve legalább hat év megfeszített munka árán épülhet meg.

Kurkó Huba Ignác

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek