Gondfeltáró és megoldást segítő konferencia

28

Gyergyói vállalkozók és vállalkozás indításában gondolkodók számára szerveznek konferenciát jövő hónapban Gyergyószentmiklóson. Hargita Megye Tanácsa és az Arbor Vállalkozók Szövetsége által megálmodott rendezvényen több mint tíz témakörben nyújtanak tájékoztatást a meghívott szakemberek.

Gyergyói-medencei gazda­ságfejlesztési konferenciát és kerekasztal-beszélgetést szerveznek novemberben Gyer­gyószentmiklóson. Az esemény részleteit a hétvégén sajtótájékoztatón ismertették a szervezők. Az új adótörvényről, pályázati lehetőségekről, kis- és középvállalkozóknak nyújtott helyi adókedvezmények lehetőségeiről, alkalmazásról és munkavédelemről is lesz szó a tervek szerint. Emellett pedig a szakmunkáshiány kérdésének orvoslási módja, a gazdasági fejlesztés lehetőségei, felnőttképzés, cégalapítás és az utóbbi években aktuálissá vált cégfelszámolás témaköre is terítékre kerül. Mindez azonban nem hagyományos módon, előadás formájában ismertetik a szakemberek, hanem kisebb csoportokban zajlik majd a tájékoztató, bárki felteheti kérdéseit, közvetlen beszélgetés alakulhat ki.
Barabás Csaba, a megyei tanács beruházásvonzási irodájának vezetője elmondta, Székely­udvarhelyen már sor került egy hasonló konferenciára, a pozitív tapasztalatok alapján ezért úgy döntöttek, Gyergyó térségében is hasonló módon szólítják meg a vállalkozókat. Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba rámutatott arra, hogy a megyei tanácsnak a hatályos törvények és a jogi alap hiánya miatt szűk tere van a gazdaságfejlesztésben, de kereteiken belül igyekeznek segíteni a helyi vállalkozókat.
– Az utóbbi időben, az ellenőrzések, a ki nem fizetett alvállalkozói szerződések miatt a gyergyói vállalkozói szféra nagyon nehéz helyzetbe került. Őket szeretnénk segíteni információval, biztatással, lehetőségek bemutatásával, hogy ne adják fel, folytassák a munkát, vegyenek részt a közbeszerzéseken, Hargita megyén kívül is. Szeretnénk, ha megértenék, hogy mellettük vagyunk, támogatni akarjuk őket, a közszféra nem azért van, hogy eltiporja a cégeket, hanem, hogy kiszolgálja azokat, hiszen az ország vérkeringését a termelő-, szolgáltatócégek biztosítják – hangoztatta Borboly.
Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozói Szövetség elnöke leszögezte: nemcsak a szövetség tagjai számára szervezik a rendezvényt, bárki bekapcsolódhat a Gyergyói-medence vállalkozói közül. Megjegyezte, nem is kizárólag vállalatvezetőknek szól a meghívás, hanem a számviteli vezetőknek, logisztikai felelősöknek is vagy a cégek más munkatársainak. Kiemelt figyelmet szentelnek ugyanakkor a fiatal vállalkozóknak, illetve azon fiataloknak, akik vállalkozás indításán gondolkodnak. A konferenciára november 13-án kerül sor, a Szilágyi vendéglőben. A szervezők leszögezték, a rendezvény a vállalkozók problémáinak megvitatását célozza, ezért szívesen fogadnak minden olyan témajavaslatot, ami esetleg kimaradt, de a vállalkozók számára fontos.

Lázár Hajnal

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.