Gond a magaslati levegő

Csíkiak a sítájfutók Európa-bajnokságon

39

Elkezdődött Törökországban a sítájfutók kontinensviadala, amelyen a román válogatott tagjaként három csíkszeredai sportoló is részt vesz. Szerdán a sprint próbát tartották, amelyen nehézséget okozott a sportolóknak a magaslati levegő, illetve a táv meghosszabbítása is.

Suciu Simion a kimerítő sprint futamot követően

Kedden a hivatalos megnyitóval vette kezdetét a törökországi Sarikamisban a sítájfutók Európa-bajnoksága, szerdán pedig a sprint próbán álltak rajthoz a versenyzők. A héttagú román válogatottnak három csíki tagja is van, Suciu Simion, Szép Zoltán és Mandel Réka a VSK Csíkszeredától indul a kontinensviadalon.
Az első versenynap két szempontból is megterhelő volt a résztvevők számára. Előzetesen négy kilométeresre tervezték a sprint próbát, ám végül öt kilométert kellett teljesítsenek a résztvevők, a táv meghosszabbításáról egyébként nagyon későn értesítették a sportolókat. A kontinensbajnokságnak otthont adó kelet-anatóliai Sarikamis a tengerszinttől számítva 2100 méteren fekszik, a versenyek során olykor 2300 méteren is síelniük kell a sportolóknak, a magaslati – oxigéntartalomban szegényebb, gyérebb – levegő pedig a résztvevők többségének nehézséget okozott már az első versenynap. A csíkiak szerint ettől a két tényezőtől eltekintve a sprint futam remek körülmények között zajlott.
A sprint futamon a nőknél negyvennégyen indultak, a számot az orosz Alena Trapeznyikova nyerte meg két svéd hölgy, Magdalena Olsson és Tove Alexandersson előtt. A román válogatottból a legelőkelőbb helyen, 34.-ként Anghel Andra zárt, Mandel Réka a 35., míg Tamaș Denisa a 37. lett. A férfiak versenyében ötvenhatan álltak rajthoz, a futamot a norvég Lars Moholdt nyerte a svéd Erik Rost és a szintén norvég Jorgen Madslien előtt. A legjobb romániai sportoló Suciu Simion lett, a VSK sportolója a 37. helyen ért célba, Szép Zoltán a 44., Tintar Mihai a 45., míg Blejdea Alexandru a 47. helyen zárt.
A sítájfutó Európa-bajnokságon tegnap a vegyes váltók versenyét tartották, amelyen Románia két csapattal vett részt: Anghel Andra Suciu Simionnal, míg Mandel Réka Blejdea Alexandruval alkotott párost, a futamon huszonhét váltó indult. Ma a középtávú futamot tartják, holnap szünnap lesz, vasárnap a hosszú távon versenyeznek a résztvevők, hétfőn pedig a váltók futamait tartják.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek