„Gombnyomás” december 27-én

Rajtvonalnál a Start-Up Nation 2018–2019

61

Lapunk keddi számában számoltunk be arról, hogy a 2018/108-as sürgősségi kormányrendelet révén újólag módosult és kiegészült az új kis- és középvállalkozások létrehozásának az ösztönzésére vonatkozó 2017/10-es sürgősségi kormányrendelet. Arról is beszámoltunk, hogy a szóban forgó jogszabály átírta a pontozás kritériumrendszerét. Tesztelésre is sor került, mármint az elektronikus beiratkozási/jelentkezési rendszert illetően december 14–16. között. Ez amolyan főpróba volt, s most már azt is tudni, hogy az ünnepek után elstartol a Start-Up Nation 2018–2019-es program.

Maga a tárcavezető, Ștefan-Radu Oprea (a felvételen) jelentette be a minap, hogy december 27-től kezdődően elrajtol a program, és az applikáció 30 munkanapon át „tart nyitva”, azaz ezen időszak során nyújthatják be projektjeiket az érdekelt vállalkozók. Emlékeztetnénk arra, hogy a most felfuttatandó program révén azok a cégek nyerhetnek el finanszírozást, amelyeket 2017. január 30. után hoztak létre, s azok tevékenységüket a termelés, a kreatív ágazatok, a szolgáltatások és a kereskedelem terén fejtik ki. Egyébként a miniszter szerint azon jelentkezők közül, akik az applikációra üzleti tervet nyújtanak be, mintegy 10 000 részesülhet finanszírozásban az üzleti környezetért, a kereskedelemért és a vállalkozásokért felelős minisztérium (MMACA) részéről, minden egyes projekt 200 000 lejes vissza nem térítendő pénzösszegben. A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a Start-Up Nation egy egyszerű program lesz és bürokráciamentes, s mindez, mármint a pályázás egy informatikai platform révén történik. Az üzleti terv által elérhető maximális pontszám 100, s a programhoz való hozzáférés minimum 50 pontot feltételez. A kormány, a szaktárca szerint ezen program éves költségei 2 milliárd lej körül lesznek, annak révén pedig mintegy 100 000 új munkahely megteremtésére számítanak az elkövetkező négy esztendő során. Radu Oprea szerint 30–40 ezer üzleti terv benyújtására lehet számítani. (A 2017-es esztendőben a Start-Up Nation programba több mint 19 200 „jelentkezőt” jegyeztek, azok közül 8100 részesült finanszírozásban, s ugyanakkor több mint 21 ezer munkahely megteremtése vált lehetségessé.)
Nem bocsátkoznánk részletekre, de utalnánk arra, hogy minden egyes kérelmezőnek beiratkozási fiókot kell létrehoznia és online kitölteni az üzleti tervet, illetve feltölteni a kísérő dokumentumokat. Egyébként a melléklendő okiratokat közölték a minisztérium illetékes igazgatóságának (direcția de antreprenoriat și programe pentru imm-uri) honlapján, a jelentkezés pedig – amint már arra utaltunk – online történik a www.aippimmr.ro honlapon.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek