2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Gombásztábor Karcfalván

Bár kevés a gomba az erdőn, mezőn, a tizenötödik alkalommal megszervezett csík­karc­fal­vi gombásztáborban minden mennyi­ségben és formában volt: fényképkiállításra, szépségversenyre, gombafelismerő vetélkedőre, de még a fazékba is jutott.

puskas attila es a gombak1

[dropcap]S[/dropcap]em a zuhogó eső, sem az előző hetek szárazsága nem tartotta vissza a 15. gombásztábor résztvevőit, hogy naponta többször is útnak induljanak gombát gyűjteni Karcfalva környékéről – bár a szárazság következtében most hamarabb lehetett medvével találkozni, mint gombát találni. A gombásztábor résztvevői szembe is néztek vele: a szerencsésnek mondható találkozón senkinek nem esett bántódása, de a szakmai tapasztalatcsere is elmaradt.
A karcfalvi gombásztábor nyolc­vankét résztvevője között voltak, akik a gombaszakértők akadémiai világához tartoznak, mások az eddiginél többet szeretnének megtudni a gombák világáról. A tábor kiváló alkalom az ismeretek gyarapítására, hiszen itt minden mennyiségben és formában volt gomba. Puskás Attila, a sepsiszentgyörgyi László Kálmán Gombászegyesület vezetőségi tagja szerint a táborozók minden nap bemutatják zsákmányukat, és akinek kedve volt, az a gomba-felismerési versenyre is benevezhetett. Egy ilyen programról maradt gombákat vehettük mi is szemügyre, és rácsodálkoztunk, hányféle gombát sikerült begyűjteniük a táborozóknak. Ehető, nem ehető és mérgező, a laikusok többségét ez a három csoport érdekli – mondta Puskás Attila, megjegyezve azért, hogy a Kárpát-medencében 3-4 ezer gombafajtát tartanak számon – a gombásztáborokban ennek tíz százaléka szokott előkerülni. Puskás szerint egy-két fajta felismerése után a kezdő gombászok ráéreznek a gombaismeret fontosságára, majd egyre többet akarnak tudni. A gombák közel tíz százaléka mérgező, így ha ezeket sikerül megismerni, olyan nagy baj már nem történhet…
A gombák fényképkiállításról is visszaköszöntek, a színben és formában is elkápráztató egyedeket Bélfenyéri Gábor fotózta. Málnássy András gombás társasjátékát is kipróbálhatták a játékos kedvűek, sőt szépségversenyt is tartottak a táborban – nem a gombászok, a gombák vetélkedtek –, és a gasztronómiának is jutott szerep Karcfalván: a friss gombából készített finomságok mellett savanyúságként vagy éppen szárított formában is lehetett gombát kóstolni.
A sepsiszentgyörgyi egyesület szervezésében négy új gomba-szakértő is levizsgázott a táborban – az egyesület az országban egyedüliként tarthat szakértői vizsgát. Puskás Attila még megjegyezte, bár évek óta van „gombatörvény” Romániában, a módszertan hiányában nem lehet alkalmazni.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb