2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Gomba- és erdeigyümölcs-hasznosítás: Megőrizni, begyűjteni, feldolgozni

Három részből álló feladatot kell megoldjon a gyergyó­remetei önkormányzat ahhoz, hogy a község erdeiben termő értékes erdeigyümölcs- és gomba-vagyon a rablógazdálkodást folytató idegenek helyett valóban a helyi közösség hasznát szolgálja. Nem elég a gyümölcs feldolgozására koncentrálni, a megőrzésre és a begyűjtésre is áldozni kell.

Helyi gyümölcsfeldolgozó kapacitásainak bővítésével, valamint a gombák, erdei gyümölcsök begyűjtését és szállítását segítő gépek vásárlásával próbálja erdei kincseit óvni és hatékonyabban hasznosítani a gyergyóremetei önkormányzat.
– Készen kell állnunk arra, hogy a község területén megtermett erdei gyümölcsöt meg tudjuk őrizni, képesek legyünk begyűjteni és feldolgozni. Nagyon lényeges az első rész: a cigányok által lepusztított, szemetelő és mindenféle veszélyt hordozó módozat, ahogy a szedés most működik, nem tolerálható tovább. A háttérben olyan vállalkozók állnak, akik nagyon ritka esetben – alig volt erre példa – kötnek szerződést a terület tulajdonosával. Éjszaka jönnek, szedik és viszik, amit érnek. Ebből a helyzetből kell a normalitás irányába lépnünk. Az idén már van némi sikerélményünk, hiszen pár száz kiló áfonyát össze tudtunk szedni és fel is tudtunk dolgozni. Ezt szeretnénk az új eszközökkel könnyebbé, hatékonyabbá tenni, mind a begyűjtés, a szállítás, mind pedig a feldolgozás terén – fogalmazott lapunknak nyilatkozva Laczkó-Albert Elemér, Gyer­gyóremete polgármestere.
A község erdeiben termő gyümölcsök hatékonyabb begyűjtését és feldolgozását segítő eszközöket a G10 LEADER Egyesülethez benyújtott 45 ezer euró értékű pályázatból finanszírozzák.
A pályázatot az önkormányzat érdekeltségébe tartozó Pro Remete Kft. nyújtotta be: a célra szánt támogatásból részben a termékfeldolgozó vonalat, részben pedig a gyümölcsök szállítására alkalmas járművet vásárolnak.
Abban, hogy a község erdeigyümölcs-vagyonát hatékonyabban hasznosítsák, a megújuló tejporgyár infrastruktúrájára is számítanak, pontosabban a tejüzem területén épülő új, nagy befogadó képességű hűtőházra.
– Együttműködünk a magánberuházóval, mert hasznosítani szeretnénk azokat a területeket és értékeket, amelyek az erdei gyümölcsökből, a gombákból vagy a gyógynövényekből rendelkezésünkre állnak – hangsúlyozta a községvezető.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb