Góbéságok a falon

59

Szép számban összegyűlt érdeklődő jelenlétében nyitották meg tegnap a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai kiállítótermében lapunk karikaturistájának, Para Istvánnak a kiállítását. Szám szerint a másodikat.

„Vadiúj” képek. Nevető közönség Fotó: Balázs Árpád
„Vadiúj” képek. Nevető közönség Fotó: Balázs Árpád

Mi hat inkább – az anekdota szövege vagy maga a rajz? Vagy a kettő együtt? – merenghetett el a szép számban összegyűlt nagyérdemű Para István karikaturista tegnap megnyitott kiállításának anyagát szemlélve. Mert hogy valami hatott, az egyértelmű volt: ennyi mosolygó, néha kuncogó, időnként hangosan felnevető néző ritkán látható kiállításmegnyitón, mint tegnap a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai galériájában.
Góbéságok címet viseli a tárlat, melynek megnyitóján Lövétei Lázár László, a Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője arról beszélt, hogy valóban „nem utolsó élvezet mindennap Parapista góbéságait látni-olvasni (Para ugyanis már évek óta lapunk mindennapi poénadagjának szolgáltatója – szerk. megj.), és nem kizárt, hogy addig fog hülyéskedni, míg eltalálja a szarva közt a tőgyit, s bebizonyítja országnak-világnak, hogy a góbénak még így, medvéstől-adomástul-komámasszonyostul is helye van a nap alatt”.
Valóban különleges élményt nyújt a tárlat: a Hargita Népe hasábjain mindennap kapott kis humoradagot – amely, valljuk be, már-már függőséget tud okozni, úgy hozzá lehet szokni ahhoz, hogy Parapistával indul a nap – egyben, egy nagy dózisban kapja a szemlélő, így nem csoda, hogy ha az első képeket még csak-csak kibírja mosolyogva, egy idő után már óhatatlanul nevetésben tör ki.
A tárlaton látható képek „vadiújak” – azaz mostanig nem voltak láthatók sehol.
– Úgy gyűjtögettem össze, azt akartam, hogy itt lássák először ezeket a rajzokat, akik eljönnek megnézni – mondta Para.

Forró-Erős Gyöngyi

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek