Glóbusszal a vállamon (5.) – Utazás 2018

119

Az utazáshoz három dolog szükséges: kedv, információ és pénz. Nos, a harmadikra a hagyományos budapesti Utazás 2018 bemutatón nem vártunk választ, viszont a másik kettőben számíthattunk némi megerősítésre. Volna, írhatom feltételes módban, mivel a négynapos rendezvény inkább kétségeket ébresztett, mint megoldásokat kínált. Optimizmussal közeledtem pedig a vásárvárosba, s már a beléptetésnél kellemes csalódás ért. Sajtóigazolványom bemutatásánál korábban mindig keresztkérdésekkel halmoztak el, idén viszont simán beengedtek a szakmai napra.

Színes forgatag, gazdag kínálat az Utazás 2018-on

A méretes pavilonban kezdődtek a meglepetések. Emlékeim szerint itt mindig pezsgő élet fogadott, idén egy kissé visszafogott kiállításra leltem. A Hungexpo egyik vezetője megnyugtatott, hogy igazi sikerexpónak lehetek részese, ennek viszont nem láttam nyomát. „Nagyon kevés utazási iroda jött el idén, s ez mindenkinek rossz ómen” – erősítette meg érzéseimet Kálmán Kriszta, a patinás Taurus Reisen, Tunézia-specialista egyik vezetője, s sajnos nem tévedett. A néhány hazai mogul mellett inkább az országok domináltak. Idén a külföldi díszvendégnek Marokkót hívták meg. Az észak-afrikai ország jelentős offenzívába kezdett Közép-Európában, s e jelenlét is ezt támasztotta alá. Az ország turisztikai minisztere is megtisztelte jelenlétével a seregszemlét. A hagyományos úti cél, Tunézia is ízléses standdal jelentkezett, hamisítatlan édes csemegékkel „édesgették” az arra járókat. Törökország nagy erőkkel vonult ki, s talán a legnagyobb területen mutatta be kínálatát. Kína, nagyságának megfelelően szerepelt, s Szlovákia, Románia, és így Székelyföld is kitett magáért. Az utóbbi bemutatóján Todor Etelka, a csíkszeredai Fenyő szálló vezetője fogadott régi barátként. Pozitívumnak tekintettem, hogy a kistérségekre is gondoltak a szervezők, így – pályázat útján – Muravidék számos résztvevővel hívogatta az érdeklődőket. Dobronak községben talán kevesen jártak, viszont az ott kínált pálinka és sütemény mindenki számára növelte vonzerejét.
Szóval, nem igazán éreztem a korábbi utazási lelkesedést. A standokon a vendéglátók poharazgattak, s elvoltak magukban, lelkes nyugdíjasok keltek harcra a golyóstollakért, emléktárgyakért. A korábban nyüzsgő kiállítási helyeken lakókocsi-bemutató kapott helyet, járművek álltak. Ebben a szektorban viszont igazi élménnyel gazdagodtam, a Volán placcán kiállították a magyar járműipar gyöngyszemét, egy felújított Ikarus 66 buszt, népszerűbb nevén, „farost”. Szájtátva néztem a csodát, ráadásul kérésemre fel is engedtek az utastérbe. Katartikus élményt jelentett beleülni a sofőrülésbe. Szó ami szó, már ezért is érdemes volt kimenni az Utazás 2018 kiállításra.

Csermák Zoltán

A cikk a Hargita Népe március 29-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek