Gerincstabilizációs műtéteket is elvégeznek

Hargita megyében premiernek számító gerincstabilizációs műtéteket végeztek el a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban az idegsebész szakemberek. Az elmúlt hetekben három sikeres beavatkozás történt, amelyekről sajtótájékoztató keretében számoltak be tegnap délelőtt.

Dr. Hajducsi Örs vetített képes bemutatóval is alátámasztotta a beavatkozás fontosságát. Mérföldkő Fotó: László F. Csaba

Mostantól nem kell messzire utazniuk azoknak a betegeknek, akiknek gerencstabilizációs idegsebészeti műtétre van szükségük Hargita megyében. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szakorvosai ugyanis három ilyen beavatkozást hajtottak végre az elmúlt hetekben, és a napokban egy újabb beteget várnak.
A premiernek számító műtétekről dr. Konrád Judit kórházmenedzser megállapította: éppen ezek igazolják, hogy az intézmény valóban fejlődik. A kórházat fenntartó megyei tanács elnöke, Borboly Csaba is elismerősen véleményezte a beavatkozást a tegnapi sajtótájékoztatón, és megjegyezte: a következő lépés az új műtőblokkok kialakítása. Mint mondta: a fejlődő kórházhoz elengedhetetlenek a jó szakemberek, és e téren is bővülni próbál az intézmény.
Dr. Solti Norbert idegsebész úgy fogalmazott: reményeik szerint Hargita megyében nem lesznek hosszú várólisták azok számára, akiket gernincproblémáik miatt kell megműteni.
– Három olyan beavatkozást végeztünk el, amelyek eddig sem itt, sem Kovászna megyében nem voltak elérhetők. Mondhatni egy álom valósult meg – fogalmazott. Mint kifejtette: a szükséges eszközök értéke legjobb esetben is 500 euró, ezért nagyon fontos, hogy a csíkszeredai kórház is minél hamarabb részese legyen a beavatkozást támogató országos programnak.
A rendszerint 3-4 órás műtetek során titániumcsavarokat illesztenek össze titániumrudakkal, így stabilizálva az eltört gerincet, illetve a spondylolisthesis (csigolyacsúszás) során kialakult elváltozásokat.
Dr. Hajducsi Örs idegsebész a beavatkozás fontosságát hangsúlyozta: a rászoruló betegnek fontos, hogy minél kevesebbet mozgassák, ezért jelent nagy előrelépést, ha nem kell sokáig utaztatni őket.
A gerincstabilizációs műtéteket dr. Hajducsi Örs idegsebész szakorvos végezte, az asszisztáló dr. Solti Norbert mellett dr. Györfi György és dr. Bartha István altatóorvosok segédletével.
A szakorvosok jelenleg azon dolgoznak, hogy minél több sikeres gerincstabilizációs műtétet végezzenek el, így bizonyítva a kórház rátermettségét.

Keresztes Bea

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb