2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Geréb László nemet mond

 

Nyílt levélben kérte fel szerda este a Magyar Polgári Párt (MPP) székelyudvarhelyi szervezete dr. Geréb Lászlót, hogy induljon a polgármesteri tisztségért. Az ismert közgazdász, egyetemi tanár másoktól értesült erről, és tegnap lapunknak is megerősítette: nem kíván pártvonalon tevékenykedni. Később személyes Facebook-oldalán részletezte álláspontját.

A nyilvános felkérést Face­book-oldalán is közzétette az MPP. A dokumentumban arra kérték dr. Geréb Lászlót, hogy vállalja el az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) által létrehívott Erdélyi Magyar Összefogás színeiben a polgármester-jelöltséget. A nyilvánosság bevonásával szerették volna elérni, hogy fontolja meg a döntést, mert – mint írták – hiszik, hogy szakmai tudásával, polgári értékrendjével és a város ügyei iránti elkötelezettségével hathatósan hozzá tudna járulni a város fejlődéséhez. Tegnap reggeli érdeklődésünkre Geréb László elmondta, hogy maga is másoktól értesült a nyílt levélről, a válaszadásra pedig még egy kis időt kér, de már akkor jelezte, hogy nemet fog mondani.

Személyes Facebook-oldalán ké­sőbb, a délelőtt folyamán egyértelművé tette, hogy köszöni a felkérést, de a jelenlegi „hivatalos” politikában nincs szándéka aktívan részt venni. Mint írja: 2008-ban szállt ki a politikából. Az MPP alapító cenzoraként anno még hitt abban, hogy legalább helyi szinten a politika tud szakmai és önzetlen lenni. „De a politika természetéből fakadóan nem olyan. Ez egy érdekek mentén vezérelt műfaj, amelynek a működési mechanizmusa sok esetben nem a hétköznapi emberek, nem a városlakók jövőjét szolgálja. Ezért szálltam ki belőle” – vallja bejegyzésében Geréb. A továbbiakban leírta még, hogy a szülővárosa érdekében továbbra is tenni akar, éppen ezért vállalta el a napokban az Romániai Magyar Közgazdász Tárasaság városi elnökségét is, és kitart amellett, hogy a regionális politikában, pénzügyekben és stratégia menedzsmentben szerzett szakmai ismereteivel tudja leginkább szolgálni a közösséget. „Ha mindenki csak olyan feladatot vállalna el, ami a szakmája, amihez ténylegesen ért, akkor sokkal előbb lenne a városunk, vagy akár az egész erdélyi magyar közösség” – jegyezte meg dr. Geréb László.

Egyébként a szóban forgó személy az egyik kezdeményezője a közéleti megújulásért, újrakezdésért síkra szálló civil csoportosulásnak, amely – mint lapunk is megírta – nemrégiben bejelentette, hogy egyesületet alapítanak, hogy minél hatékonyabban tudják érvényesíteni a civil elvárásokat és a civil kontrollt a város közéletében, ugyanakkor a döntések előkészítéséhez is felajánlották szaktudásukat. „Hiszek a civilek és a szakemberek közösségformáló együttműködésében és az erejében” – zárta Facebook-bejegyzését dr. Geréb László.

Az EMNP elhatárolódik a felkéréstől

Közleményt adott ki tegnap délután az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezete az MPP felkérése kapcsán, amelyben meglepődésüknek adnak hangot, hogy a velük való egyeztetés nélkül, ám az ő nevüket is bevonva tette közzé Mike Levente polgári elnök a dr. Geréb Lászlóhoz címzett nyílt levelet. A kommünikében utalnak arra, hogy az Erdélyi Magyar Öszefogás (EMSZ) égisze alatt február óta sem sikerült közös nevezőre jutni egy jelölt személyét illetően. „Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy nem a felkért jelölt személyével szemben van kifogásunk, hiszen nyilvánvaló, hogy miután maga sem tudott a kamikaze-akcióról, tulajdonképpen ő is áldozata a Mike Levente által vezetett szervezet cselszövésének. Annál is inkább káros ez az akció, mivel néhány nappal ezelőtt a pártok képviselői is részt vettek azon civil kezdeményezés egyeztetésén, aminek egyértelmű eredményeként mindenki elfogadta, hogy a kampányt korrekt módon fogja lefolytatni, és több civil személy – többek között Geréb László is – kifejezte azon szándékát, hogy a civil szféra keretében vállalna aktívabb szerepet egy megtisztuló közéletért” – olvasható az Ölvedi Zsolt helyi elnök által aláírt dokumentumban. Kijelentik, hogy ettől kezdve számukra teljesen hiteltelenné és vállalhatatlanná váltak az MPP helyi vezetői, így a velük való együttműködés is, ezért keresik a módját, hogy az EMSZ szabályzatát figyelembe véve, megtalálják a megfelelő partnereket, akikkel leginkább együtt tudnak dolgozni a város érdekében.

 


Előző cikkHazai pályán a győzelem a cél
Következő cikk777

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb