Genfi Autószalon – 2019

Vevő mindig is lesz, még a drága autókra is…

81

Az elmúlt héten immár 89. alkalommal gyűltek össze az autóipar legjelentősebb játékosai Genfben, hogy megmutassák, mit tudnak, azaz magukat és az újdonságaikat. A világ egyik legjelentősebbnek tartott ilyen jellegű rendezvénye a Genfi Autószalon, amely kapuit a nagyközönség előtt csütörtökön, március 7-én nyitotta meg és majd e hét végén, azaz vasárnap zárja be. (Egyébként a hivatalosságoknak és a szakújságíróknak, ahogy az lenni szokott, előzetesen, március5–6. között lehetőséget adtak a „nézelődésre”, az eszmecserére.)

Minden egyes Dacia modellnek lesz különleges felszereltségi csomagja…

A svájci seregszemle, amint az köztudott, mindig is március első keddjén veszi kezdetét, s ez így történt az idén is. Jelen van 30 ország mintegy 200 kiállítója, s ez utóbbi számadatból is kikövetkeztethető, hogy újdonságban nincs, nem is lehetett hiány. Ahogy mondani szokták, a bőség zavarával szembesülhetnek a rendezvényt felkeresők. Ugyanakkor azonban megemlítendő, hogy néhány gyártó, köztük neves gyártók távolmaradtak, ezek között lévén az Opel, a Jaguar, a Ford, a Volvo, a DS, a Hyundai és a Land Rover. A szakmabeliek már hónapokkal ezelőtt megjósolták, hogy ha lesz meglepetés, azt az elektromos autók szerepeltetésének előretörése fogja jelenteni, valamint igen drága luxusautók felvonultatása. No meg a környezetbarát új modellek. Amúgy a luxusgépkocsik kapcsán az Autocar neves szakújságírója, Jim Holder a kiállítás megnyitása előtti napon azt hangoztatta, hogy a luxusautót gyártó cégek nemigen szoktak távol maradni és rendszerint újabb modellekkel is jelentkeznek, amelyek egész biztos, hogy vevőre találnak. Nos, a Genfi Autószalonban kiállítottak olyan járgányokat is, amelyek árai félmillió és kétmillió dollár között mozognak. Idetartozik az is, hogy a szakelemzők szerint az autópiac hullámzó volta nemigen befolyásolja az „exkluzív” szegmenst. És, ha már az autópiac hullámvölgyeiről esett szó, utalhatunk arra, hogy az idei kiállítás nem a legkedvezőbb légkörben zajlik: a világ legnagyobb autópiacának, Kínának egyre inkább úgy tűnik, hogy az „étvágya” csökken, s az már csak hab a tortán, hogy a Brexit esetleg a nagy-britanniai piac zsugorodását is kiválthatja. (Egyébként a legnagyobb angol autógyár, a Jaguar – Land Rover, amely nem vesz részt a genfi kiállításon, a minap jelentette be, hogy a munkahelyei számát 4500-zal fogja csökkenteni.)
Amint már említettük, igen nagy számban jelentkeztek a gyártók új elektromos vagy hibrid modellekkel. Bizonyára nem véletlenül, hisz köztudott, hogy az Európai Unióban két év múlva életbe lépnek a jelenlegieknél jóval drasztikusabb környezetszennyezési normák. Piaci elemzők szerint az esztendő végéig mindegyik tekintélyesebb gépkocsigyártó cég portfóliójában létezni fog egy bizonyos elektromos járműtípus. Amúgy a tanulmányautók között is jócskán szerepelnek elektromos és hibrid járgányok, de ugyanakkor olyan futurisztikus „művek” is, amelyek talán soha nem fognak eljutni a sorozatgyártásba vételig.

Elkelt a legdrágább
A Volkswagen portfóliójába tartozó Bugatti autógyár Genfben bemutatta a világon eddig legyártott legdrágább személygépkocsit. A Bugatti LaVoiturie Noire modellről van szó, amelyből egyetlen darab készült el, a cég 110. évfordulója alkalmából, s amelyet egy 1500 lóerős 16 hengeres motorral láttak el. Annak ára több mint 19 millió dollár volt, s máris vevőre talált. (A vevő nevét nem hozták nyilvánosságra, de nem hivatalos értesülések szerint az a Volksawgen Csoport egykori elnöke volt, Ferdinand Piech, aki állítólag gyűjteményét gazdagította ezzel a járgánnyal.)

Az Év Autója
A hagyományokhoz híven, a Genfi Autószalon megnyitása előtti napon, azaz március 6-án eredményt hirdettek a 2019-es Év Autója díj átadására vonatkozóan. Az európai szakújságírókból álló zsűri döntése értelmében ezt a díjat az idén az elektromos Jaguar I-Pace elektromos crossover divatterepjáró nyerte el. Igen szoros versenyben, ugyanis az Alpine A110-es modell is ugyancsak 250 pontot gyűjtött be, de a zsűrita­gok közül többen szavaztak a Jaguar esetében az első helyre. Egyébként az európai autógyártás irigyelt prémiumát harmadszor nyerte el elektromos autó. (Előzetesen a Nissan Leaf és az Opel Ampera nyerte el ezt a díjat, de ezek az autók más osztályba tartoznak.) A harmadik helyre 247 ponttal a Kia Ceed került, a negyedikre 237 ponttal a Ford Focus, az ötödikre pedig 210 ponttal a Citroën C5 Aircross. Említettük, hogy szoros verseny volt, s ilyen összefüggésben utalhatunk arra, hogy tavaly az első helyezett Volvo XC40 325, a második, a Seat Ibiza pedig 242 pontot gyűjtött be.

Dacia Techroad/Ultimate
Új limitált szériával mutatkozott be a Dacia a Genfi Autószalonban. Az Ultimate (Techroad) felszereltségű limitált szériáról van szó, a különleges felszereltség a teljes választékot érinti, azaz a következő modelleket: Duster, Logan, a Stepway modellek (Sandero, Logan MCV, Dokker) és két új szín is jelentkezik, az Ízzóvörös (Fusion Red) és Highland Szürke (Highland Grey). Érdekes és vonzónak tűnik a karakteres dizájn, piros-szürke kontrasztpárok a betételemeken, egyedi kárpitozás. A Techroad limitált széria piros karosszériaelemei (oldalsó védőelemeken, tükörházakon), valamint az ajtóbetétek, légbeömlő keretek, a különleges kárpitozás, a szőnyegezés merész színvilágba vezetik be a potenciális vevőket. A 16 colos (a Dusteren 17 colos) ezüstszürke/tompaszürke két­tó­nusú felniket a piros középső elem „díszíti fel”. Ami pedig a felszereltséget illeti, meg kell említenünk a tolatókamerát és a tolatóradar, az automata klíma „jelenlétét” is, valamint az automata Dacia-kulcsot. A Duster modell esetében elérhető a City Plus csomag is, holttérérzékelővel, multi-wiev kamerával, az Android Autóval® és az Apple Carplay-el, valamint Media Nav Evolutionnal. Félhivatalos információk szerint a limitált szériájú Dacia modellek az év folyamán elérhetők lesznek mindazon 44 országban, ahol a Dacia jelen van, az európai piacokon pedig még e hónap folyamán. Ugyancsak a Genfi Autószalonban bemutatkoztak a 130 és 150 lóerős 1,3 TCe motorok is, amelyek az Alliance legújabb fejlesztéseit vonultatják fel és megfelelnek a legigényesebb megbízhatósági és tartóssági elvárásoknak is.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek