Generációs különbségek

Gyimesi iskola nyerte az idei Venczel-vetélkedőt

92

A Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke hatodik alkalommal rendezte meg a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt. A november elején megtartott verseny témája a serdülők és szülők közti viszony vizsgálata volt, a középiskolá­sok szemszögéből.

A szervezők a verseny névadója, Venczel József társadalomkutató, egyetemi tanár munkássága előtt tisztelegtek, akinek fontos volt a közművelődés, népnevelés. A házigazdák minden évben igyekeznek olyan témát választani, ami köthető Venczel munkásságához, értékrendjéhez, és fontosnak tartják, hogy a téma érdeklődést keltsen a diákok körében.
Az idei téma azt taglalta, hogy miként látják a középiskolások a serdülők és a szülők közti viszonyt. Mivel a generációs különbségek általános problémát jelentenek, úgy gondolták, a diákoknak lesz mondanivalójuk ezzel kapcsolatban.
A zsűritagokat különböző szempontok alapján választották ki: dr. Nistor Laura, a Társadalomtudományi Tanszék docense, állandó tagja a zsűrinek; mivel diákvetélkedőről van szó, ezért fontos a fiatalos szempont az elbírálásban, idén Kelemen Beáta szociológus hallgató töltötte be ezt a szerepet. És hogy ne csak az egyetemi szempont érvényesüljön, Berényi Hajnal szociológust kérték fel a zsűri harmadik tagjának.
A vetélkedő két fordulóból állt: első körben a versenyzőknek egy megadott témával kapcsolatban kellett rövidfilmet vagy fényképes bemutatót készíteniük. Nyolc csapat jutott tovább, ezekre a második körben három feladat is várt: ismeretellenőrző kérdések, Venczel József életrajza, végül pedig rögtönzött esszét kellett írniuk.
Az első helyezett lett a gyi­mes­felsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium, őket követte a gyergyó­szent­miklósi Salamon Ernő Gimnázium és a sepsiszentgyörgyi Szé­kely Mikó Kollégium csapata. Az első három helyezett többek között felvételt nyert a Sapientia – EMTE-re. A szervezők fontosnak tartották, hogy ne csak az első helyezettek kapjanak jutalmat, így különdíjakat is osztottak, mint például bukaresti kirándulás vagy sízés.
– A vetélkedő, valamint a különdíjak, a diákok bátorítására szolgálnak: igenis, megéri a tudománnyal foglakozni, van valamilyen haszna – fogalmazott dr. Telegdy Balázs, a vetélkedő szervező koordinátora. Hozzátette: akik jönnek, nagyon komolyan készülnek, nagyon elhivatottak. Megéri a vetélkedőt megtartani, és nyilván folytatjuk is.

Forika Erzsébet

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek