péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Generációk párbeszéde: Otthoni hangulatot teremtenek a szépkorúaknak

Mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – tartja a mondás. A Riehen Egyesület által működtetett Providentia Idősek Központjában nem az életkor a fontos, hanem a jókedv és kikapcsolódás.

AProvidentia Idősek Klubja már 2004-től várja a szépkorúakat. Ebben a klubban különböző tematikus foglalkozásokat szerveznek a 65 év feletti idős hölgyeknek és uraknak. A tevékenységeket hétköznaponként tartják, jelenleg három csoport működik, akik hetente váltják egymást.
Egy nap leforgása alatt több minden történik: barkácsolás, agytorna, reggeli torna, éneklés, tánc és kirándulás. Minden hónapban megünneplik a csoport tagjainak névnapját, születésnapját, valamint különböző előadáson, tanácsadáson is részt vehetnek. A klubba való jelentkezéshez nagyon fontos, hogy a kérvényező idős önellátó legyen. A tagoknak biztosítják a szállítást, valamint napi két étkezést.
− Célunk az időskori leépülés késleltetése, ugyanakkor az, hogy biztosítsuk a valahová tartozás érzését, meg hogy az időseknek kapaszkodót nyújtsunk a mindennapokban – közölte Györgyicze Attila, a Providentia Idősek Klubjának programfelelőse.
− Összhang, szeretet, békesség. A szakácstól az egyesület vezetőjéig mindenki csodálatos ember. Énekelünk, tornászunk, römizünk, eszünk, iszunk, ennél még otthon se jobb – nyilatkozta lelkesen Tőke Rozália klubtag.
Az idősek nemcsak kis közösségükben töltik a napjaikat, hanem néha napján látogatóik is érkeznek, akikkel együtt szórakoznak. Ilyen például a Kájoni János Szakközépiskolában működő Baráti Kezek Önkéntes Csoportja, akik 7 éve havonta látogatják a klub tagjait. Pénteken, az idősek napja alkalmából ismét kis előadással lepték meg a szépkorúakat a csoport tagjai. Több vers, népdal hangzott el, gitár és furulyaszó töltötte be a klub előadótermét. Székely népviseletben táncra is keltek a gyerekek, jó hangulatot teremtve. A közös tánc után a fiatalok közös kézműveskedésre is meghívták az időseket.
A csoport részt vesz egy országos önkéntes versenyen, ahol ők fogják képviselni Hargita megyét. A versenyen egy önkéntes tevékenységüket kell bemutassák, és mivel nekik az idősek látogatása a legrégebbi, így erre esett a választás. A vetélkedő október 17. és 25. között lesz esedékes, Tusnádfürdőn.
− Ötven tagja van a csoportunknak, akik mind szívvel-lélekkel végzik önkéntes teendőiket. Reméljük, hogy dobogós helyezést érhetünk el majd a versenyen – osztották meg reményüket Tőkés Éva, Kiss Csilla és Nagy Ildikó, a Kájoni János Szakközépiskola tanárai.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb