Gázrobbanások időszaka

Emberéleteket követelő, sok esetben hanyagság miatt bekövetkező balesetek megelőzésére hívja fel a figyelmet a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége. Tavaly három gázrobbanás történt Hargita megyében, egy személy belehalt a sérülésekbe. A katasztrófavédelem ismerteti a legfontosabb tudnivalókat, amelyek hasznosak lehetnek gázszivárgás esetén.

A felügyelőség közleménye alapján 2016-ban országszerte 20 gázrobbanásos eset történt, amelyeket olykor tűzeset követett. Ezek közül három Hargita megyében következett be: februárban és márciusban Kászonaltíz, illetve Parajd községben, majd júniusban Madéfalván. Utóbbi emberéletet is követelt: a gázpalackrobbanásban apa és fia szenvedett súlyos sérüléseket, az apa a kórházban elhunyt.
A katasztrófavédelem ezért arra int, hogy mindenki tisztázza a lakásában a közműhálózatok főcsapjának hollétét, és biztosítsa, hogy nehézségek nélkül, gyorsan lehessen hozzáférni. Ha gázszivárgást érzékelünk, azonnal nyissuk ki a levegő szabad beáramlása érdekében az ablakokat, ajtókat – tehát ne a lépcsőházra, folyosókra nyílókat –, zárjuk el a főcsapot, hagyjuk el az épületet, és a lehető legrövidebb időn belül értesítsük a gázszolgáltatót. Ne használjunk nyílt lángot se elektromos eszközöket, ne cigarettázzunk, és értesítsük azokat a szomszédokat is a bajról, akik lakásait ugyanaz a gázvezetékrendszer táplálja.

HN-információ