kedd, december 1, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Gazdatüntetés Strasbourgban: A nagygazdaságok támogatásának csökkentését követelték

Több száz német és francia gazdálkodó tiltakozott tegnap Strasbourgban az Európai Parlament előtt. Az új összetételű grémiumtól többek között a nagygazdaságok támogatásainak csökkentését követelik. Az eseményt a környezetvédők is kihasználták, ők a területalapú támogatás helyett az agrár-környezetgazdálkodási intézkedésekre csoportosítanának át több pénzt. Eközben az európai gazdák hivatalos szervezete, a COPA-COGECA az ellen tiltakozik, hogy a források csökkenése mellett kelljen több környezetvédelmi előírást teljesíteniük a gazdáknak.

Francia tüntetők Strasbourgban. Nem tetszik a gazdáknak a Mercosur-megállapodás

Környezetvédelmi és a gazdálkodókat képviselő mezőgazdasági szervezetek tiltakoztak tegnap Strasbourgban, az újonnan megválasztott EU Parlament előtt. A tiltakozás az Unió Közös Agrárpolitika (KAP) tervezetének szól. Saskia Richartz, a Good Food Good Farming szövetség német szóvivője szerint az EP-nek és az Európai Bizottságnak látnia kell, hogy az új KAP felülvizsgálatra szorul. Tavaly 19 tagállamban már tiltakoztak a KAP ellen, és 114 ezer aláírással ellátott petíciót adtak át az EU mezőgazdasági minisztereinek. A Good Food Good Farming szerint a mezőgazdasági termelők túlságosan a globális piacra, nem pedig saját régiójuknak termelnek. A szövetség az állattartásban is a fajnak megfelelőbb tartásmódot követel, valamint hangsúlyosabban védené a szántók élővilágát, és tovább korlátozná a vegyszerek használatát.
„De a legnagyobb probléma a közvetlen kifizetések kérdése, mivel ezek elsősorban a nagygazdaságokat támogatják a kis- és közepes méretű gazdaságok helyett, amelyek az ágazat legnagyobb részét képezik” – mondta Richartz. A szövetség szerint a közvetlen kifizetéseket fokozatosan csökkenteni kell, a források 50%-át a vidékfejlesztést szolgáló kettes pillérbe kellene átcsoportosítani. Jelenleg az egyes pillérbe tartozó, területalapú kifizetések a teljes KAP-költségvetés mintegy 75%-át teszik ki, és egy átlagos európai termelő bevételeinek 40%-a innen származik.
A környezetvédelmi aktivisták ellenben azt sérelmezik, hogy a KAP tervezetében nem szerepelnek kötelező érvényű környezetvédelmi iránymutatások, és az egyes tagállamoknak túl nagy a mozgásterük a prioritások felállításában. „Érdemes az intézkedéseket a helyi feltételekhez igazítani, de attól tartunk, hogy ez az éghajlatváltozást lassító projektek rovására megy majd” – tette hozzá Richartz.
Az EU Parlament és a Tanács között még messze nem fejeződtek be a KAP-ról folytatott tárgyalások, és még mindig nem lehet tudni, hogy milyen követelményeknek kell megfelelniük a termelőknek a közvetlen kifizetésekhez. Az európai gazdák érdekszövetsége, a Copa-Cogeca ugyanakkor elutasítja azt, hogy a közvetlen kifizetéseket egyre nagyobb elvárásokhoz kapcsolják, különösen akkor, amikor a támogatási összeg csökkenése várható. „Ez jelentős jövedelemkiesést fog eredményezni a gazdálkodók számára, és korlátozza az ökológiai intézkedéseket a kettes pillérben” – intett a szövetség.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb