péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Gazdaságra irányuló kezdeményezéseknek adtak keretet

Lezárult a Gyergyóalfaluban zajló Európa a polgárokért uniós program keretében szervezett találkozó, amely eredményeként hat ország tíz településének képviselői mutatták be egymásnak gazdasági értékeiket, kerestek lehetőséget az együttműködésre. A pályázat részeként létrejött konferenciát és gazdanapi részvételt sajtótájékoztatón értékelte a szervező gyergyóalfalvi önkormányzat.

Sajtótájékoztatón számoltak be az eredményekről Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Az idei pályázat lebonyolítási idejét a gazdanapokra időzítették, hogy a vendégként érkező települések küldöttségei közvetlen kapcsolatba kerülhessenek a gyergyóalfalvi gazdákkal, egymás munkáját megismerve és kapcsolódási pontokat keresve, elsősorban a mezőgazdaság által.
Az alfalvi nagy múltú gazdanap idén nemzetközi jelleget kapott, egy kicsit tartottunk is ettől, félve, hogy a gazdák rossz néven veszik, ha az ő ünnepük elveszíti sajátos jellegét. Ennek ellenére mind a vendégek, mind a helybéliek pozitívan értékelték, és örvendtek a lehetőségnek, az ismerkedésnek – mondta Gáll Szabolcs gyergyóalfalvi polgármester.
A szervezés gördülékeny volt, a meghívott települések képviselői betartották, amire kértük őket: bemutatkozójuk, a gazdanapon kiállított termékeik és hozzáállásuk is gazdasági vonatkozású volt. A kiállítófelületeknél folyamatos volt az érdeklődés, tehát a lehetőséget megteremtettük és a továbbiakban a gazdákon, vállalkozókon is múlik, milyen hozadéka lesz az elkezdődött folyamatnak – tette hozzá Kassay Péter, a pályázat koordinátora.
A részt vevő települések – a lengyelországi Krasnik, a horvátországi Breznicki Hum, a szerbiai Hertelendifalva, a szlovákiai Magyarbél, valamint a magyarországi Hajdúböszörmény, Fadd, Türje, Balatonszárszó és Szany küldöttségei a pénteki konferencián mutatták be gazdasági erősségeiket, majd a szombati gazdanapon kulturális és gasztronómiai kínálattal is várták az érdeklődőket.
A továbbiakban arra van szükség, hogy a konferencián elhangzottak alapján minden település kielemezze, melyek azok az útvonalak, amelyeken a későbbiekben gazdasági fejlesztéseket lehet elindítani és végrehajtani – hangsúlyozták a kiértékelő beszélgetésen.
A gyergyóalfalvi önkormányzat szándéka folytatni a 2018-ban elkezdett folyamatot: jövőre is pályáznak, hogy lendületet vehessen a gazdák közötti együttműködés, amely hosszú távon a részt vevő településék fejlődését szolgálja.

Boncina-Székely Szidónia

Előző cikkÉlő kötetek
Következő cikkJapán műemlékek

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb