Gazdaságilag is hasznos évet zárt Székelyvarság: Nagy felelősség tervezni ebben a politikai összevisszaságban

27

Ahhoz képest, hogy tavaly csak áprilisban tudták elfogadni a költségvetést és nem volt pénzük a decemberi fizetésekre, elég izgalmas, mozgalmas és gazdaságilag hasznos időszakot zártak. Erre mondják a székelyek, hogy vannak nehéz helyzetek, amikor a szuszékot is ki kell seperni – indította beszámolóját Tamás Ernő, Székelyvarság polgármestere.

Tamás Ernő: a munkát csak abbahagyni lehet, befejezni soha                                           Fotó: Nagyálmos Ildikó

Ilyen politikai összevisszaságban, amely ma Romániát jellemzi, nagyon nehéz tervezni és jó költségvetést készíteni. Nagy felelősség ígérni, hisz ha közbejön egy kormányválság vagy -váltás, minden csak elmélet maradhat. Ilyen ingatag politikai helyzetben, amikor a miniszterek egymásnak adják a kilincset, nem lehet hosszú távra tervezni – véli Varság elöljárója.
– Hogy a világ még kerekebb legyen, itt vannak nekünk a medvével és általában a vadakkal kapcsolatos ügyeink, amikor mindenki a vadakat védi, az ember, a valódi áldozat, alig kerül szóba. Legértékesebb embereink hagyják itt a szülőföldet, a szülőket. Lassan nem kapunk építőket a nagyobb pályázataink lebonyolítására. Ha igazából az Unióban élünk, miért nem lehet megteremteni azt a helyzetet, hogy a munkás itthon is megkereshesse azt a bért, mint külföldön. Noha az EU-tagságunk hozott jó irányú változásokat is, rengeteg jó becsomagolt csapdát is rejteget – véli Tamás Ernő.

Számos beruházás került tető alá
A polgármester beszámolójából kiderült, bár próbálnak helytállni, nem könnyű az élet a tanyavilágban: tavaly januárban rég nem látott havazások sorozata tette próbára az újonnan vásárolt hóekét, beleértve a gépészt is. Márciusban folytatták az utcai világítás bővítését. A beruházásnak köszönhetően 268 új ledégős lámpát szereltek fel a betonoszlopokra. Számos helyen – a medvejárás miatt – az erdős részeket is figyelembe kellett venniük. Amennyiben lesz még ilyen jellegű pályázat, élnek majd a bővítés lehetőségével, napkollektoros lámpákat szeretnének felszerelni az elszigeteltebb gazdaságoknál is.
Májusban aláírták a faőrleménnyel működő fáskazán-rendszerre a nyertes pályázatot. A munkálatokat – anyagi helyzetükre hivatkozva – ez év elején tudják elkezdeni. Ugyanakkor közel 350 aktacsomót állítottak össze a területalapú támogatásokra.
Júniusban kamerákat szereltek fel a községközpontban, és ebben a hónapban elkészült a Vencelék melletti híd. Az önkormányzat lemondott hat ár területről az út javára, a közbirtokosság biztosította a szükséges kőanyagot és az erőgépi munkálatot, a Kafor Kft. megépítette a hidat. Bicikliutat jelöltek ki és avattak fel Gegőék és a bagzosi kilátó között. Ezeket a község központjában található turisztikai térképeken is megjelölték.
Júliusban elkészültek a település új utcanevei, valamint az ezek szerinti házszámozás. A településen ragaszkodnak ahhoz, hogy Székelyvarság ne veszítse el tanyavilág jellegét, ezért a tanyák megnevezése lett az utcák neve.
Elkészültek a zsindellyel fedett cserefa-sas irányítótáblák, ugyanis számos ide látogató turista tette szóvá a hiányát: aki gyalogosan vagy autóval jár a község területén kezében, könnyebben tájékozódik a térképen.
Átadták a régi néptanács épületét, amelyben a posta működik.
Szeptemberben elkezdődött a Forrásköze–Nagykút–Küküllő ivóvízrendszerének megépítése, sikerült lefektetni hét kilométer vezetéket. Októberben a közbirtokosság, a tanácsosok és a lakosság segítségével közmunkákat szerveztek a községi utak, illetve a Küküllő–Központ megyeiút-szakasz padkájának javítására. Novemberben átadták a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola felújított épületét, amely a magyar (BGA) és a román kormány (PNDL) közös támogatásának köszönhető. Decemberben került sor a Küküllő-folyó medrének szabályzására, amelyet a vízügy támogatott.
A polgármesteri hivatal társszervezője volt számos kulturális rendezvénynek: például a Dunán innen, Dunán túl vetélkedőnek, kosaras és szüreti bálokat, tűzoltóversenyt támogatott. Részt vállaltak a szeretetcsomagok, valamint a célirányos EU-s segélycsomagok kiosztásában. Felújították a polgármesteri hivatal épületét.

Nincs hiány tervekben
– Szándékunkban áll folytatni a telekkönyvezéseket, az eddig leadott iratcsomókra még nem kaptunk semmilyen visszajelzést, bízunk benne, hogy ezúttal komolyan gondolják. Hamarosan elkészül a településünk rendezési terve, a PUG. Közútjaink további javítását tervezzük ott, ahol a vízelvezetések megoldódtak, amennyiben lenne pályázati kiírás ilyen téren, élni kívánunk a lehetőséggel. Tervezzük középületeink újrafedését, ahol ez még nem történt meg, a következő sorrendben: központi óvoda, sólyomkői iskola, a Szent Ferenc Alapítvány által működtetett épület, valamint a rendőrség székháza. Új turisztikai térkép kiadásán, promóciós anyagok nyomtatásán dolgozunk, hisz csak ily módon lehet fejlődő turizmusról beszélni. Ha már a turizmust fejlődését említettem, ötletgazdaként továbbra is javasolni fogom a Sóvidék–Hegyalja LEADER-kistérségnél egy új bicikliút építését, amely összekötné Székelyvarságot Szovátával. Az előtanulmányok készülőben vannak, hamarosan a nyilvánosság elé is kerülhetnek, ezt követően lehetne majd pályázattal próbálkozni – vázolja jövőbeni terveit a polgármester, hozzátéve: amennyiben elkészül a sípálya, jó turisztikai irányítással Székelyvarság elismert és közkedvelt turisztikai központ lehet. Ezért is nagyon fontos, hogy az infrastruktúrát folyamatosan fejlesszék azokon a helyeken, ahol az ide látogató legtöbb turista megfordul.
Tervből van bőven, s ahogyan Tamás Ernő fogalmazott: az önkormányzati munkát csak abbahagyni lehet, befejezni soha.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek