Gazdasági okok miatt nem vállalták a szervezést

Változott az elit vébé helyszíne

38

Svájc nem tudja megszervezni jövő évre a jégkorong elit világbajnokságot, így az eredeti rendezők, Lettország és Fehéroroszország, marad képben. Minszk és Riga a két helyszín.

A svájciak nem tudnak hazai pályán játszani

Gazdasági okok miatt nem vállalja a jövő évre halasztott elit jégkorong-világbajnokság megrendezését a svájci szövetség. Az idén május 8. és 24. között Zürich és Lausanne lett volna a házigazdája a 16 csapatos tornának, azonban a koronavírus-járvány miatt az esemény elmaradt. A nemzetközi szövetség (IIHF) úgy döntött, hogy minden házigazda megtarthatja a jogot a jövő évi rendezésre – noha a 2021-es vb-nek elvileg Lettország és Fehéroroszország adna otthont –, azonban most a svájciak jelezték, ők a járvány okozta gazdasági kockázatok miatt 2021-ben nem tudnak beugrani.
„Az intenzív tárgyalások és megbeszélések után rájöttünk, nincs reális forgatókönyv, hogy 2021-ben megrendezzük a világbajnokságot” – fogalmazott Michael Rindlisbacher, a svájci szövetség elnöke.
Amennyiben a svájciak vállalták volna a rendezést, úgy az IIHF vezetőtestülete döntött volna a 2021-es helyszínről, mert akkor kárpótolni kellett volna a letteket és a fehéroroszokat. Így viszont nem kell lépnie a nemzetközi szövetségnek, hanem jövőre május 7. és 23. között Minszkben és Rigában lesznek a vb-mérkőzések.

Külföldi kapitányokban gondolkodnak
Vas Márton, a válogatottak általános igazgatója a Nemzeti Sportnak beszélt a szövetségi kapitányokkal kapcsolatos elképzeléseiről.
Az elmúlt hetekben kiderült, a magyar női és férfi válogatott kapitánya sem marad pozíciójában, Pat Cortina rá sem ért DEL-es klubkötelezettségei mellett, míg Jarmo Tolvanen lejáró szerződését nem hosszabbították meg. Emellett a divízió 1/A-ba kapaszkodott U20-as nemzeti együttesnek sincs vezetőedzője, ez a pozíció éppen Vas Márton új megbízatása nyomán üresedett meg.
Az általános igazgató azt mondta, a juniorok élén magyar szakembert szeretne látni, és rövidesen meg is nevezi a jelöltjét. A felnőtt­válogatottakat viszont a jövőben is külföldi szakember irányíthatja. Ennek kapcsán a következőképpen fogalmazott Vas Márton a Nemzeti Sportnak: „Egyelőre a nagyvilágban keresek, nem a nemzetiség a fontos, hanem hogy milyen karakterről van szó, és milyen a jégkorongszemlélete. Van egy-két korábbi mesterem, akikkel szívesen cserélek eszmét, kikérem a véleményüket, megvan a kapcsolati háló is, és persze az ügynökök is ajánlják az ügyfeleiket.” Emellett hozzátette: „A juniorokhoz olyan trénert szeretnék, aki ért a hokihoz, és pozitív személyiség, úgy bánik a srácokkal, hogy lássák, mi kell a profi léthez. A felnőttekhez Jarmo után fiatalosabb, energiadúsabb hokiőrültet szeretnék, aki azért szeretne több időt tölteni nálunk, mert érdekli. Éhes a sikerre, tud döntéseket hozni, és megfogni a mai srácokat, utóbbit nagyon hiányoltam.”
Vas Márton ugyanakkor jelezte: „A koronavírus-járvány mindenre hatással van, hiszen elmaradtak a tavaszi világbajnokságok, így a nők nem utaztak Kanadába, a férfiak Szlovéniába, azaz kaptam néhány pluszhetet. Ám veszítettem is, hiszen jelen állás szerint nem lehet tudni, a járványnak milyen gazdasági következményei lesznek, mekkora költségvetéssel számolhatunk, így a tárgyalások során én is csak addig juthatok, ahol már a pénzről lenne szó. Természetesen én sem bántam volna, ha a rendes medrében halad tovább az élet, ám ez van, ezzel kell megbirkózni.”

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.