Gazdasági helyzetkép

Csíkszeredai felmérés

79

A csíkszeredai vállalkozásokat is váratlanul érte a világjárvány miatt bekövetkezett gazdasági járvány, anyagi tartalékaik teljes bevételkiesés esetén legfeljebb két-három hónap átvészelésére elegendők – derül ki az RMDSZ Csíkszereda városi szervezete és a Romániai Magyar Közgazdász Társaság csíkszeredai szervezete tegnap közzétett felméréséből. Az eredményeket szabadtéri sajtótájékoztatón ismertették a két szervezet képviselői.

Sajtótájékoztató a szabadban. Támaszt várnak a vállalkozók                                            Fotó: László F. Csaba

Korodi Attila parlamenti képviselő, az RMDSZ csík­szeredai szervezetének elnöke elmondta: az adatokból az látszik, hogy a gazdasági helyzet nem jó Csíkszeredában, de ezt nem lehet elvonatkoztatni a térség egészének gazdasági helyzetétől. Hozzáfűzte: a most közzétett elemezést kis fókuszcsoportos beszélgetésekkel fogják majd kiegészíteni.
– A válasz kulcsa a vállalkozóknál van, ők tudják, hogyan lehet jobbá tenni a város gazdasági környezetét, amely tavaly decemberhez képest sokkal rosszabb helyzetbe került – jelentette ki Korodi.
Hozzáfűzte: az európai és a hazai gazdasági mutatók is azt jelzik, hogy ha nem is feltétlenül recesszióval, de a gazdaság hihetetlen lelassulásával kell szembenéznünk. Ez be fog gyűrűzni a székelyföldi gazdaságba is. Ez a gazdasági lassulás már nem feltétlenül a világjárvány következménye, hanem annak, hogy a gazdaságot hajtó kereslet csökkent.

Váratlan válság
Tánczos Levente-József egyetemi oktató elmondta: elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a vállalkozókat a leginkább mi érinti, milyennek látták a járványhelyzetben, illetve azután a piacaikat, hogyan reagáltak a jelenlegi helyzetre. Mint részletezte: ez azért fontos kiindulópont, mert innen tudnak majd továbblépni a fókuszcsoportokkal történő részletesebb elemzésekhez. Hozzáfűzte: több mint 160 vállalkozó töltötte ki a kérdőívüket, ez jelentős szám Csíkszeredában. A minta reprezentatívnak tekinthető.
– A válság mindenkit – így a csíkszeredai vállalkozásokat is – váratlanul érte. Nem rendelkeztek semmilyen előzetes tervvel válságkézlesre, de ekkora válságra nem is lehet előre felkészülni – mondta a gazdasági szakértő.
Mint részletezte: arra is kíváncsiak voltak, hogy a csíkszeredai vállalkozások mekkora tőkeerővel rendelkeztek, azaz mennyi időt tudnak átvészelni bevétel nélkül. Ez egyébként nem hosszú idő: mindössze két-három hónapot tud átvészelni a legtöbb csíkszeredai vállalkozás különösebb gond nélkül. Ennek ellenére optimizmussal is találkoztak, a vállalkozások több mint fele jelezte, hogy fejleszteni, bővülni is szeretne. Igaz, a világjárvány miatt leállították ezeket a fejlesztéseket, de a szándékuk továbbra is megmaradt. Megkérdezték persze azt is, milyen segítséget várnak a vállalkozók. Mint kiderült, a legtöbben valahonnan tőkét próbálnak szerezni, de olyan elvárások is előkerültek, hogy piacot kellene számukra teremteni, illetve a szakmai továbbképzésükhöz, fejlődésükhöz szeretnének lehetőséget kapni.

A felmérés csak a kezdet
Tánczos Levente-József hangsúlyozta: fontos, hogy ez a felmérés csak kiindulópont, korai még ebből valamennyi következtetést levonni. Elmondta: úgy állították össze a kérdéseknél a megadott válaszlehetőségeket, hogy azzal tippeket is adjanak egyben a vállalkozóknak arra, hogy miként, milyen módszerrel tudjanak kilábalni a válságból. Korodi Attila ugyanakkor elmondta: a felmérésből az is kiderül, hogy a vállalkozók azt szeretnék, hogy elsősorban minél kevesebb bürokráciával kelljen megküzdeniük, továbbá elvárják az ügyintézés digitalizációját és még önmaguktól is azt, hogy minél jobban tudják használni ezeket az eszközöket.
A szeredai vállalkozások állapotának felmérése itt nem ér véget, a különböző fókuszbeszélgetéseken túl a hivatalos adatokat is összegyűjtik a vállalkozások bevételeiről, a foglalkoztatás mértékéről.

Kiss Előd-Gergely

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.