GastroPan díjözön a csíkszentmártoni Bocskor Pékség termékeinek – Minőség, mindenekfelett

178

Ahogy az utóbbi négy év alatt minden esztendőben, idén is díjözönnel tért haza a GasroPan nemzetközi pék- és sütőipari kiállításról a csíkszentmártoni Bocskor Pékség. A neves szakemberekből álló zsűri elismerését ezúttal az alcsíki kispékség kézműves rozsos kenyere, a különleges paradicsomos házikenyere, valamint a „tavaszi kosárkás” süteménye is elnyerte. De elismeréssel beszéltek a pékség valódi vaj felhasználásával készülő fokhagymás, petrezselymes kenyeréről is. A siker titkáról, receptjéről Bocskor Istvánt, a fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Bocskor Pékség tulajdonosát kérdeztük.

Újabb szakmai elismerést jelentő érmekkel és oklevelekkel gazdagodott az 1995-ben alapított, a napokban még 20 százalékos árkedvezményekkel fennállásának 20-dik évfordulóját ünneplő csíkszentmártoni Bocskor Pékség. A hazai pék- és cukrászipari termékeke legnagyobb seregszemléjét betöltő marosvásárhelyi GastroPan kiállításon ugyanis termékeikkel a sütemények, valamint a kézműves pékségek kenyereinek kategóriájában is eredményesen szerepeltek – újságolta lapunknak Bocskor István, a nevét viselő csíkszentmártoni pékség tulajdonosa.

Sajátos ízvilágú kenyerek
A kézműves kenyerek versenyébe a Bocskor Pékség idén három termékkel nevezett: a fokhagymás, petrezselymes ízesítésű kenyérrel, a rozsossal, valamint a paradicsomos kenyérrel. A rozsos kézműves kenyerüket a kategória harmadik legjobbjának választotta a hazai és külföldi szakemberekből álló zsűri, míg ugyanezen csoporton belül a paradicsomos házikenyerük minőségét, sajátos ízvilágát, „Kiváló termék” nagydíjjal ismerték el.
A sütemények csoportján belül omlós tésztából készült termékek versenyeztek: a Bocskor Pékség eperrel díszített, mascarpone-krémmel töltött „tavaszi kosárkája” a zsűri véleménye szerint a sütemények kategóriájának második díját érdemelte ki.
„Az első GastroPan-versenyen 2012-ben vettünk részt, és egyből sikerült is elhoznunk „Az év kenyere” díját. Azóta folyamatosan részt veszünk a szakmai versenyeken, az országon belül, illetve az országhatáron kívül is. Külön büszkeség kis pékségünk számára, hogy a GastroPan rendezvényein termékeinket évről évre a benevezett kategóriákon belül az első három helyezett közé rangsorolják, és a versenyekről rendszeresen különböző díjakkal térhetünk haza. Szakmailag ez nagyon nagy kihívás számunkra, de a szakmai elithez tartozni nagy elismerés és elégtétel is egyben” – hangsúlyozta Bocskor István.

Házikenyér: helyi alapanyagokból készítve, szeretettel fűszerezve
Megjegyezte, nagyon fontosnak tartja, hogy egyedi készítésű termékeik a helyi, Székelyföldön megtermelhető alapanyagok felhasználásával készüljenek – legyen szó sajtokról, zöldségekről, gyümölcsökről – és ízvilágukban is egyediek, karakteresek legyenek, no és nem utolsósorban a helyi hagyományokat jelenítsék meg. Elárulta, ilyen megfontolások mentén, de természetesen az ízharmóniát szem előtt tartva alkották meg a valódi vaj felhasználásával készülő fokhagymás, petrezselymes házikenyerüket is, amit egyébként a pékséghez tartozó üzletekben, partnerboltokban már a tavalyi esztendőtől forgalmaznak. Igaz – napi 25-30 kenyeret sütve – nem nagy mennyiségben kínálják, de mint a Bocskor István rámutatott, a többi hasonló, magas minőségi elvárásokat teljesítő kézműves termékeiket sem tömegárunak szánják, hanem az igényes fogyasztóknak ajánlják.
Megtudtuk, hamarosan a GastroPan-díjnyertes süteménnyel – az eperrel díszített, mascarpone-krémes leveles tésztaként – is találkozhatnak az igényes, különlegességre vágyó vásárlók.

A minőség az elsődleges szempont
A Bocskor Pékség termékpalettáján amúgy pillanatnyilag is közel száz különféle termék szerepel: a kínálat 30 százalékát kenyérféleségek, a többit sütemények alkotják. A GastroPan seregszemléjén a szakemberek tavaly a csíkszentmártoni pékség pityókás-rozsos kenyerét díjazták: a zsűri döntésének helyességét azóta – az eladásokból legalábbis úgy tűnik – a vásárlók is alátámasztották.
„Folyamatosan dolgozunk a választék bővítésén és a termékek minőségjavításán. A fő hangsúlyt természetesen a pékségünkre jellemző kézműves termékekre kívánjuk helyezni, a nagy mennyiségben gyártott, kevésbé prémiumnak számító termékeket pedig háttérbe szorítani. Az elmúlt években számos fejlesztésnek beért a gyümölcse: az idei GastroPan-díjas rozsos kenyerünket is csak akkortól szeretnénk beemeli a napi kínálatba, amikortól meg tudjuk oldani, hogy e prémium kézműves kenyerünket a fogyasztók nap mint nap ugyanolyan ízben és minőségben vehessék kézbe. De ez is a célunk, hogy minden kategóriában magas minőségű péktermékeket hozhassunk létre, függetlenül attól, hogy azt a terméket rangos versenyre készítve a szakmai zsűri asztalára, vagy éppen a boltok polcain keresztül a vásárlóink asztalára szánjuk” – hangsúlyozta Bocskor István.

Fejlesztésekkel léptek előre
A termékeikkel szemben megfogalmazott magas elvárások teljesülését ugyanakkor a pékségben időközben jelentős beruházásokkal is segítették: az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) keretében elnyert uniós pályázati támogatásból és a hozzátett önrészből olyan új gépeket, eszközöket, berendezéseket vásároltak, mellyel a pékségen belüli munka nemcsk könnyebbé, hanem pontosabbá, precízebbé is válhat.
„A pályázatra 2012-ben írtuk alá a finanszírozási szerződést és tavaly szeptemberben sikeresen le is zártuk. Nem volt könnyű, nagyon nagy munka van ennek a hátterében, de megérte az erőfeszítéseket, hisz a pályázatnak köszönhetően nagyon sok értékes gépet sikerült beszereznünk. És ezt mind a termékminőség javítása érdekében tettük. Annak érdekében, hogy a legjobb termékeket mi készíthessük. Ennek a technikai része jelenleg már adott, azaz már csak rajtunk múlik, hogy az új gépeket hogyan tudjuk a technológiai folyamatba beilleszteni, és ebből a maximumot kihozni” – tette hozzá Bocskor István. Megjegyezte, a beruházás nyomán a pékség is új épületrészekkel bővült: a hasznos munkafelülete így a korábbi 450-ről ezer négyzetméterre emelkedett. Megújult, csinosabbá vált az udvarrész is, a legfontosabb változások viszont a pékség falain belül láthatók.
„Egy olyan, öt tartályból álló, teljesen automatizált, levegőszállítású lisztsilórendszert sikerült beszerezni és kiépíteni, aminek részeként működik a termékeink karakteres ízét meghatározó kovászrendszerünk is. Ez technológiailag is nagy jelentőséggel bír, tehát nemcsak az a jó benne, hogy nem kell már liszteszsákokat emelni, hanem a technológiai fegyelmet is pontosan be kell tartani. Hőmérsékletre és kilóra is pontosan tudjuk mérni, adagolni a rendelkezésünkre álló alapanyagokat. A receptek pontos betartását segítik a kiszolgálórendszerek is. Ez mind nagyon fontos ahhoz, hogy a termékeink minősége állandó maradjon, a kenyereket pedig akár napi többszöri szállítással is mindig frissen, melegen kínáljuk a fogyasztóknak. A sütőtérben emellett a süteményes és a kenyeres részen is kemencéket cseréltünk, új dagasztó és tésztanyújtó gépek érkeztek. Van egy új hidegvonalunk is, ami szintén azt a célt szolgálja, hogy a legrövidebb idő alatt a legfrissebb terméket tudjuk a vásárlókhoz juttatni. A kovászkészítő géppel pedig immár olyan egyedi termékeket is létre tudunk hozni, amit reméljük, a fogyasztók is értékelni fognak” – részletezte a pékség tulajdonosa.

Saját boltok, partner üzletek
A csíkszentmártoni Bocskor Pékség termékeit Csík térségében – Tusnádfürdőtől Balánbányáig –, valamint egyes udvarhelyszéki településeken összesen 140 partnerüzletben kínálják, ám a különleges, egyedi kézműves készítmények leginkább csak a pékség Csíkszeredában fenntartott saját boltjaiban kaphatók. De elérhetők a megyeháza oszlopsorai között szervezett vásárokon is, hiszen a pékség rendszeres résztvevője a helyi és hagyományos termékek csíkszeredai havi vásárának.
„A magasabb árú, prémium termékeik túlnyomó többségét a saját üzleteinket keresztül értékesítjük. Csíkszeredában öt saját üzletünk van: egy a piaccsarnokban, kettő a Tudor negyedben, egy a konzulátus épületével szemben, egy másik pedig a Petőfi utca elején, az egykori Feminával átellenben. De van egy mozgóboltunk is, amely Csíkszereda környékét, Szépvíz, Szentmihály, Szentmiklós, Borzsova településeket járja. Ezen keresztül is megpróbáljuk kiszolgálni vásárlóinkat” – jegyezte meg a Bocskor Pékség tulajdonosa. (x)

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.