Garázsból inkubátorházba

88

Kistermelőknek, kézműveseknek biztosítana könnyített termelési feltételeket, szakszerű támogatást a vállalkozásfejlesztésben egy újabb inkubátorház. A Székelyudvarhelyen néhány hónapja sikeresen működő Hargita Business Center jó kiindulási alap egy újabb gazdaságélénkítő projekthez, amelynek létrehozására most pályázati lehetőség kínálkozik. A legsürgősebb tennivaló felderíteni, hogy milyen szakterületen lenne igény egy újabb inkubátorházra.

A valós igényekre kíváncsiak. Geréb, Derzsi és Nagy a kistermelői inkubátorházért

Az udvarhelyi vállalkozói inkubátorház rövid idő alatt megtelt és gyorsan megtalálta helyét a város és a térség életében. Itt az idő, hogy az elsősorban termeléssel foglalkozó kisiparosok számára is hasonló lehetőséget teremtsünk. Egy aktuális pályázati kiírás – ami 2021-ig az utolsó lesz ezen a területen – éppen erről szól, hogy minden szükséges infrastruktúrával felszerelt, közművesített műhelycsarnokot hozzunk létre, amelybe beköltözhetnek Udvarhely és térségének kisvállalkozói – írta ki január közepén közösségi oldalára Derzsi László RMDSZ-es önkormányzati képviselő.
Bő két hét telt el a felvetés óta, azóta már a székelyudvarhelyi városvezetés és a megyei tanács is felvállalta a kezdeményezést. A projekt előkészítése elkezdődött: a Rega Régiókutató Egyesülettel, valamint az Udvarhelyszéki Kis- és Közepes Vállalkozások Szövetségével (UKKSZ) tegnap egy felmérést indítottak útjára, amelynek célja az igények összegyűjtése.

Kistermelőknek nagy segítség
A Regionális Operatív programban lehet pályázni inkubátorházak létrehozására, a határidő május 7. Legkevesebb 10 vállalkozás megléte szükséges, a lehívható összeg 200 ezer és 7 millió euró között mozog. Derzsi László ötletgazda szerint valószínűleg az udvarhelyi új inkubátorház költségvetése 1 millió euró körül alakul majd. A pályázatot Székelyudvarhely város nyújtaná be, partnerségben a megyei tanáccsal, és a pályázónak 50 százalékos önrészt kell biztosítania. Derzsi azt mondta a tegnap délutáni, Gondűző Étteremben tartott sajtótájékoztatón, hogy a megyei önkormányzat biztosítaná az önrész felét. Az udvarhelyi városvezetés már a telket is kijelölte, ahol felépülhetne a kisiparos központ. A helyszín az állatpiac mögötti, 3,7 hektáros területen lenne. Az előzetes elképzelések szerint 15 műhelynek helyet adó épületet húznának fel, kisebb és nagyobb modulokkal, ahol jól berendezkedhetnének a kisebb kellékeket, elemeket gyártó, néhány géppel dolgozó cégek. A szolgáltatásokat „inkubáló” Hargita Business Center is pozitívan állt a kezdeményezéshez, és vállalná az új létesítmény menedzselését is.

Nem könnyű behatárolni a célcsoportot
A kiírás öt területet határoz meg, amelyek valamelyikében létrejöhet a kistermelői inkubátorház. Ezek a következők: faipar, bőr- és textilipar, építőipar és autóipar. Olyan, ezen szektorok valamelyikében tevékenykedő vállalkozások lehetnek az érdekeltek ebben, akiknek nincs megfelelő termelőfelületük – például garázsban, a hátsó szobában végzik a munkát –, vagy olyanok, akik ezután szeretnének céget alapítani. Mivel a pályázatot célzottan kell benyújtani, a Rega Régiókutató Egyesület összeállított egy online anonim kérdőívet, amelyet minél szélesebb rétegekhez szeretnének eljuttatni, hogy kiderüljön: Udvarhelyen és a térségben melyik iparágból kerülne ki a legtöbb érdeklődő. A kitöltött kérdőívet február 19-e éjfélig lehet elküldeni, ezek feldolgozása után derül ki, hogy mire lenne szükség, és kezdődhet a tervezés folyamata – mondta dr. Geréb László, a Rega Régiókutató Egyesület elnöke a tegnapi sajtótájékoztatón. A kérdőív már kitölthető az egyesület honlapján, a regaprojekt.ro címen található oldalon.
A minél hatékonyabb igényfelmérésben az Udvarhelyszéki Kis- és Közepes Vállalkozások Szö­vetsége is segít, hamarosan az ő honlapjukon és Facebook-oldalukon is elérhető lesz a kérdőív. Nagy György UKKSZ-elnök üdvözölte a kezdeményezést, mint mondta, külföldön számos jó példát látott már a kisebb termelői vállalkozások inkubálására.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.