2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Gálicszennyezésre gyanakodtak

Azt hitték a felcsíkiak, hogy az egykori balánbányai bánya meddőhányójából került szennyező anyag az Olt vizébe, annyira mocskos, szürke víz hömpölygött a folyómederben az elmúlt napokban. A vízügy viszont azt mondja, természetes folyás eredménye az, ami látható, szó sincs gálicról.

Palásomladékot mosott az eső a patakba. Rossz emlék Fotó: Kosza Róber
Palásomladékot mosott az eső a patakba. Rossz emlék Fotó: Kosza Róber

[dropcap]G[/dropcap]yermekkoromban, amikor még működött a balánbányai bánya, és folyt a gálic az Oltba, akkor láttam utoljára ilyennek a folyó vizét – mondta egy jenőfalvi olvasónk.
Azt állítja, péntektől szürke, vastagon hömpölygő, szennyezett víz folyik az Olt medrében.
– Csakis valamelyik derítőből jöhet ez a szennyezés, rettenetesen néz ki a víz. De szagát nem érzem – tette hozzá egy másik olvasónk, aki szintén a régi, bányavilágos emlékei alapján, ugyancsak gálicszennyezésnek tudta be a dolgot.
A falu lakóinak elmondása szerint péntek óta látványosan szennyezett a víz a folyóban. Kedden már a vízügyeseknek is tudomására jutott a dolog, és a szakemberek neki is láttak felderíteni a jelenség okát.
– Balánbányától lefelé tapasztalható a szennyezés – nyilatkozták lapunknak a szakemberek.
Azt viszont határozottan állítják, hogy szó sincs gálicról, sem más vegyi anyagról. Sajtóközleményben hozták tudomásunkra, hogy a Nagyhagymás egyik oldalán, az elmúlt napok jelentős esőzései nyomán beomlott egy oldal, az ott keresztülfolyó, és az Oltba torkolló Kovács-pataka pedig ezt a palásomladékot mossa a folyóba. Ez a hordalék adja az Olt vizének a lakók által is tapasztalt hamuszürke színét.
A vízügy szakemberei mintákat vettek az Oltból és a Kovács-patakából is, és az előzetes eredmények is azt támasztják alá, hogy vegyi szennyezés nem történt – áll az Olt Vízügyi Igazgatóság tegnapi közleményében.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb