Galambfalvi helyzetkép

Kányádi Sándor nevét veszi fel az iskola

66

Tavaly nagy volumenű beruházások készültek el Galambfalva községben, ezek közé sorolható az új óvodaépület, amelyet tavaly novemberben adtak át rendeltetésének. Ugyanakkor a két település, Kis- és Nagygalambfalva majdnem összes utcáját aszfalt borítja, a fennmaradó szakaszokat idén fejezik be.

Gyerkó Levente Fotó: Nagyálmos Ildikó

Galambfalva községben az elmúlt esztendőkben sikerült az utcák nagy részét leaszfaltozni, ugyanakkor majdnem minden kapu előtt – összesen 630 háztartás – megépült a víz- és szennyvízhálózat.
– Rendelkezésünkre áll még egymillió euró, amit uniós pályázaton nyertünk, ebből szeretnénk leaszfaltozni két hónap alatt a fennmaradó utcákat. Akkor elmondhatjuk, hogy minden kapu előtt aszfaltút van – számolt be a megvalósításokról Gyerkó Levente polgármester.
Tavaly nagy volumenű beruházásokat adtak át, ezek közé sorolható az új óvodaépület, amely novembertől tölti be rendeltetését. Ezt a projektet a tanügyminisztériumon keresztül lehívott 200 ezer euróból valósították meg, a parkosításra és a berendezésre további 150 ezer eurót költöttek, amelyet a Fejlesztési Minisztériumtól kaptak. Sikeresen pályáztak továbbá bútorzatra és elektronikai felszerelésekre a nagygalambfalvi iskola és óvoda részére.
– Ezenkívül van három közbeszerzésünk, most történnek az ajánlattételek: 9 kilométeres erdei utat aszfaltozunk le, amely 1,5 millió euróba kerül, ugyanakkor mindkét település kultúrháza részesedik egy 500 ezer eurós összegből (340 ezret a nagygalambfalvi, 160 ezer eurót a kisgalambfalvi kultúrház kap), amiből felújításokat végzünk el – mondta a község elöljárója.

Átnevezik az iskolát
– Idénre hozzáfogunk a nagy­ga­lambfalvi iskola teljes mértékű felújításához, ennek kivitelezésére 500 ezer eurót kaptunk a román kormánytól, a szerződést aláírtuk, a tervezés folyamatban van, a kivitelezés is elkezdődik egy-két hónapon belül. A tanítási programtól függően a tetőfelújítással kezdünk, majd haladunk tovább a többi munkálattal. Ha idénre nem is, de jövőre ez az intézményünk is megújul, ezt követően szeretnénk, ha a nagygalambfalvi iskola felvenné Kányádi Sándor költő, a falu szülötte nevét – közölte Gyerkó Levente.

Vendégház és Kányádi-emlékház
Az önkormányzat megvásárolta a régi téeszirodát, amelyet vendégfogadásra rendeztek be: egyelőre 10-12 személyt tudnak elszállásolni. Ezt szeretnék bővíteni, hogy akár teljes busznyi látogatót is vendégül láthassanak. Erre lehetőség is van, ugyanis a központban lévő orvosi rendelő és szolgálati lakás pillanatnyilag kihasználatlan, és ott van a nemrég visszakapott, az egyház tulajdonában lévő régi óvoda épülete is.
Emellett a tavaly elhunyt Ká­nyádi Sándor költőnek is emléket állítanak.
– Sándor bácsi mindig azt mondta, hogy majd az utókor eldönti, hogy ő mekkora költő volt. A halála óta eltelt nyolc hónap bebizonyította nagyságát, hiszen azóta rengetegen jöttek leróni tiszteletüket a költő sírhelyénél. Ez azt jelenti, hogy a Sándor bácsi személyiségét, kultuszát segítségül híva, méltó emlékhelyet szeretnénk kialakítani az idelátogatók megelégedésére. Pályázatot nyújtottunk be, amiből táblákat helyeznénk el a falu utcáin, szeretnénk emlékházat is létrehozni a sírhellyel szomszédos, 1820-ban épült házban. Ezt az ingatlant – akár külső segítséggel – szeretné megvásárolni a község – vázolta a terveket Gyerkó Levente polgármester, örömét fejezve ki, hogy a község évről évre fejlődik. – Ha nem is váltjuk meg a világot, de célunk, hogy megteremtsük annak feltételeit, hogy minden egyes lakos jól érezze magát a településén. Nem adjuk fel, és túltéve magunkat a kisebb sérelmeken, folytatjuk munkánkat.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek