Gyümölcstermesztés – Fák gondozását tanulják

69

Alma, körte, dió, mogyoró, ribizli, málna és még sok más gyümölcsfajta gondozása része a Caritas Vidékfejlesztés gyümölcsfametszési tanfolyamának. A résztvevők elméleti és gyakorlati képzésen sajátíthatják el a legfontosabb tudnivalókat.

Gyümölcsfák, dísznövények metszését oktatják a Gyu­la­fehérvári Caritas Vi­dék­fejlesztés képzésein, amelyek az elmúlt napokban indultak a megye több településén.
Gyergyószentmiklóson a hétvégén már második alkalommal gyűltek össze azok a hobbikertészek, gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdák, akik beiratkoztak az idei képzésre. Ferencz Lehel kertészmérnök elmondta, a résztvevők nemcsak konkrétan a metszésről tanulhatnak a „kertészeti gyorstalpalón”, hanem termesztésről is, a gyümölcsfák, cserjék, valamint dísznövények gondozásáról. A tananyag sorra veszi a vidékünkön termeszthető gyümölcsöket, hangsúlyozva azon fajtákat, amelyek kimondottan jól érzik magukat nálunk. A legtöbb résztvevőt elsősorban a fekete ribizli, az alma, a szilva ültetése, metszése, karbantartása érdekli.
A Caritas Vidékfejlesztés már 2010 óta szervez hasonló képzéseket, a szakember elmondása szerint – míg eleinte elsősorban olyanok vettek részt, akik saját kertjük gyümölcsfáinak karbantartása érdekében akartak tanulni –, mostanában egyre több gyümölcstermesztő jelentkezik.
A képzés során hat alkalommal találkoznak a résztvevők a kertészmérnökkel, aki alkalmanként 3-5 óra alatt igyekszik minél több hasznos tudnivalót átadni az érdeklődőknek. Az elméleti órákon szó esik a gyümölcsfák, cserjék ültetéséről, metszéséről, szaporításáról. A hallgatók igényeihez igazodik az oktató, a felmerülő kérdések, szakmai problémák megvitatására fektetik a hangsúlyt.
A gyakorlati órákon a Vidékfejlesztés udvarán található fákon szemlélteti a metszést a szakember, valamint egy-egy résztvevő kertjében is gyakorlatoznak a résztvevők. A kertészmérnök tapasztalata szerint a résztvevők annyit tanulnak a képzéseken, hogy már egyedül tudják gondozni gyümölcsfáikat. Ehhez viszont magabiztosságra is szükségük van, amire otthoni gyakorlással tudnak szert tenni.
A résztvevők rendszerint a képzés után is tartják egymással és a szakemberrel a kapcsolatot, folyamatos a szakmai tanácskozás. A gyer­gyószentmiklósi képzésen egyébként jelenleg a Gyergyói-me­den­ce településeiről érkezett résztvevők mellett korondi gazda is volt, sőt Maros megyéből is érkezett érdeklődő. Az oktató szerint „gyümölcsözőnek bizonyult a képzés”, ugyanis az elmúlt években közel húsz gyümölcsöst telepítettek Gyer­gyó vidékén a résztvevők.

Nagy Levente

A cikk a Hargita Népe március 13-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek