csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Gyógyszerfelírás leegyszerűsítve

Annak idején a kormányprogramot ismertetve Liviu Dragnea, a szociáldemokrata párt elnöke kitért arra is, hogy szándékaik szerint olcsóbbá tennék úgy általában a gyógyszerek kiskereskedelmi árait, s ugyanakkor egyes gyógyszerek esetében azokat hozzáférhetőbbé a súlyos betegségekben szenvedők számára. A szándék megvalósulni látszik, pontosabban rövidesen meg fog valósulni.

Receptet író orvos. Újabb változások Fotó: Balázs Árpád / archív

Közel kilenc évvel ezelőtt jelent meg ama 2008/720-as kormányhatározat, amely révén jóváhagyták azon gyógyszerek névjegyzékét, amelyre recept alapján jogosultak a biztosítottak személyes hozzájárulás révén, vagy anélkül az egészségbiztosítási rendszer keretében. Ez a jogszabály ilyen vagy olyan okokból kifolyólag az elmúlt évek során többször is módosult és kiegészült, szám szerint 14-szer, legutóbb a Cioloș-kormány által meghozott 2016/552-es kormányhatározat révén. Az érdekesség kedvéért megemlíthetjük azt is, hogy a legtöbb módosításra, ötre, az egykori Ponta-kormány idején került sor, s azok keretében megpróbálták csökkenteni, illetve korlátok közé szorítani a gyógyszerek kiskereskedelmi árait is. Amint már arra utaltunk, egy ilyen szándékot a szociáldemokrata párt részéről is megfogalmaztak. Addig is megszületett egy olyan kormányhatározat, amely lehetővé teszi egyes súlyos betegségekben szenvedő személyek számára, hogy hamarabb és egyszerűbb módon hozzájuthassanak a számukra szük­séges ingyenes vagy kompenzált gyógyszerekhez. A január 12-i kormányülésen elfogadott 2017/18-as kormányhatározatról van szó, amely a Hivatalos Közlöny január 17-i számában jelent meg, s amely révén újólag módosították és kiegészítették a már említett 2008/720-as kormányhatározatot. Ennek a kormányhatározatnak az előírásai március 1-jétől kezdődően válnak hatályossá. A jobbára technikai jellegű előírásokat tartalmazó jogszabály lényege az, mármint az érintettek, azaz a különböző betegségekben szenvedők számára, hogy a gyógyszerfelírási folyamatból kikerül egy közbeeső adminisztratív láncszem. Az érintettek pedig azok, akik súlyos betegségekben, nevezetesen rákos, érrendszeri megbetegedésekben, ritka betegségekben szenvednek.
Nos, ezek a páciensek ezentúl úgy juthatnak hozzá a számukra feltétlenül szükséges gyógyszerekhez, hogy nem kell az egészségbiztosítási pénztárak szintjén létrehozott szakértői bizottság jóváhagyását igényelniük, elegendő a szakorvosi vény. Következésképpen lerövidül az az időtartam, amely a diagnózis felállításától terjed a kezelés tényleges megkezdéséig. Azon betegek esetében, akiknek a kezelése már folyamatban van, leegyszerűsödik és lerövidül az „ügyintézés”. Konkrétan száz olyan nemzetközi kereskedelmi megnevezésű (DCI) gyógyszerről van szó, amelyek esetében törlik a szakbizottsági jóváhagyási kötelezettséget. A gyógyszereket a szakorvos írja fel, megfelelően a gyógykezelési protokollumoknak, amelyeket az utólagosan módo­sított és kiegészített 2008/1301/500-as közös rendelettel hagytak jóvá. Ilyenképpen a páciensek kézhez kaphatják a vényt a diagnózis felállításának időpontjában. Jelenleg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szintjén a szakértői bizottságok 70 DCI esetében adnak jóváhagyást rákos megbetegedések, ritka betegségek (például hemofília, szklerózis multiplex stb.), reumatikus bántalmak, a B és C típusú krónikus hepatitiszek stb. gyógyszeres kezelése végett. A megyei egészségbiztosítási pénztárak szintjén, azaz a helyi szintű bizottságok 36 DCI-re vonatkozóan adnak jóváhagyást a következő megbetegedések gyógykezelése végett: érrendszeri bántalmak, Parkinson-kór, ADHD, cukorbaj, epilepszia, rákos megbetegedések, gyermekek rendellenes fejlődése és szklerózis multiplex. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz, valamint a megyei egészségbiztosítási pénztárakhoz már benyújtott dossziék ügyintézésére az eddigi jogszabályozási előírások alapján kerül sor, a mostani kormányhatározat hatályba lépésének időpontjáig.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,233RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb