Gazdafórumot tartottak Gyergyóremetén

Fontos a szakszerű tájékoztatás

123

Takarmánytermesztési tanácsok, valamint a mezőgazdászoknak szóló képzési és pályázati lehetőségek mellett az alternatívákról és jövőtervezésről is szó volt azon a gazdafórumon, amelyet a hét elején Gyergyóremetén a Székely Gaz­daszervezetek Egyesülete szervezett.

Gazdafórum Gyergyóremetén. Részletekbe menő tájékoztatás Fotó: Portik-Bakai Ádám

Tájékoztató fórumot szervezett Gyergyóremetén a székelyföldi falugazdász-hálózatot működtető Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE). A helyi Balás Gábor Művelődési Házban tartott esemény iránt nagy érdeklődést mutattak a remetei gazdák. Mint elhangzott, a községben mindig fontos szerepe volt a mezőgazdaságnak, a jövőre nézve viszont a gazdáknak elengedhetetlen a hosszú távú tervezés elsajátítása.
A gazdafórumon Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője többek között a mustárvetéssel és feketeribizli-termesztéssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, a szervező egyesület falugazdásza, Barta Gellért pedig a tejtermeléssel kapcsolatos támogatásokról számolt be. A takarmánytermesztésről Zsigmond Sándor beszélt a jelenlévőknek, kitérve a kukoricatermesztés technológiájára, a silózásra, illetve a lucernatermesztésre is. A lucernatermesztést járta körül előadásában Ferencz Csibi Loránd is, Bíró Zoltán pedig a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete létrejöttének célját és történetét osztotta meg az érdeklődőkkel.
A Caritas Vidékfejlesztés részéről Baricz Aranka és Kastal László volt jelen az eseményen. Utóbbi, a különböző, gazdálkodóknak szóló képzések mellett a gazdaalapú pályázatokról is beszámolt.
Gyergyóremete polgármeste­re, Laczkó-Albert Elemér a pályázási lehetőségek fontosságára hívta fel a figyelmet, majd a rendezvényen megosztott gondolatai mellett kérdésünkre a tejporgyár jelenlegi helyzetéről is beszámolt lapunknak. A településvezető januárban azt nyilatkozta, fontos lenne, hogy a tulajdonosváltás eredményeképp történjen valami a tejporgyárral, a folyamat pedig mára felgyorsulni látszik.
– Az új, illetve a régi tulajdonossal is kapcsolatban vagyunk a tejporgyár kérdésében – jegyezte meg a polgármester. Elmondta a tejporgyár új tulajdonos kezébe került, a tranzakció megtörtént, a teljes vételár kifizetésére is sor került, jelenleg pedig a különböző átírások, a telekkönyv tisztázása, valamint az adónyilvántartás rendbetétele van folyamatban.
A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete Gyergyóditróban is hasonló fórumot tart, a helyi gazdákat február 25-én, hétfőn, 11 órára várják a helyi művelődési házba.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek