2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Gálfi: fájó szívvel teszem a pénzt a gödrökbe

Maratonira sikeredett a februári tanácsülés Székelyudvarhelyen, amit még egy rendkívüli üléssel is megspékelt az önkormányzat. Díjazással, rendőrségi beszámolókkal kezdődött a találkozó, majd adómentességről, beruházási tervekről döntöttek. A legérdekesebb témák a különfélék között bukkantak fel, például az, hogy egyelőre mégsem kerül sátor a városi jégpálya fölé.

Ünnepélyes momentummal kezdődött tegnap reggel az önkormányzati testület havi ülése: Gálfi Árpád polgármester díszoklevelet adott át Hegyi Sándor református, és Kedei Mózes unitárius lelkészeknek, mert mindketten évtizedeken át szolgálták példamutató módon közösségüket és a várost.

Munkában a tanácsosok. Elszámoltatták a rendőrséget is Fotó: Lőrincz Csaba / Városháza

Bizalmat kértek a rend őrei
Vasile Manghiuc, a székelyud­varhelyi rendőrfel­ügyelőség vezetője elhozta tavalyi évre szóló beszámolóját. Az előadásból kiderült, valamelyest nőtt a közbiztonság a térségben, kevesebb volt tavaly a tulajdon elleni bűncselekmény, nem volt gyilkosság. Összesen 12 súlyos autóbaleset történt a városban, és a rendőrséghez tartozó falvak területén, ezek közül 5 halálos áldozatot is követelt. 55 esetben füleltek le ittas vezetőt, 5700 közlekedési ellenőrzést hajtottak végre, ezek által több mint 88 ezer lejjel gazdagították az államkasszát. A rendőrparancsnok elmondása szerint hatékonyan működnek együtt a helyi rendőrséggel. A lakosoktól azt várják, hogy bízzanak bennük, és segítsék a rendőrség munkáját. Tanácsosok felvetésére derült ki, hogy 68-an dolgoznak az állami rendőrségen Udvarhelyen, 30 százalékuk magyar anyanyelvű vagy beszéli a nyelvet. Manghiuc biztosította a jelenlévőket, hogy náluk mindenki használhatja az anyanyelvét, szóban és írásban is.
A helyi rendőrség vezetője, László Szabolcs is bemutatta a múlt évi tevékenységük összesítését. Általában 8 járőrük vigyáz a biztonságra. Kiderült, hogy még mindig elég „lágyszívűek”, azaz nem szívesen rónak ki nagyobb összegű büntetéseket, de így is 101 670 lej került a városkasszába akcióik eredményeként. Orbán Balázsnak, az MPP–EMNP frakcióvezető helyettesének kérdésére László elmondta, hogy az öltözetek 90 százalékát ellátták kétnyelvű feliratokkal. A tanácsosok kézbe kaptak egy-egy példányt a helyi rendőrség beszámolójából. Orbán Balázs ezzel kapcsolatosan azt kérte, hogy mivel csak a polgármesternek és az önkormányzati testületnek tartoznak beszámolóval, jövőre írják ezt meg magyarul. Arros Orsolya RMDSZ-es tanácsos arra hívta fel a figyelmet, hogy információi szerint a helyi rendőrök időnként félelemkeltő módon lépnek fel. Ezért ő egy viselkedési kódex kidolgozását javasolta. László Szabolcs sértőnek találta a felvetést, mint mondta, nagyon vigyáznak arra, hogy jó kapcsolatban maradjanak a lakossággal.

Kitiltják a cégautókat
A folytatásban terület- és épületadó fizetése alóli felmentést szavazott meg a tanács többek között a Kováts Fényképészetnek (műemlék jellegű épület, és azonos tevékenység okán), több szociális, egyházi, ifjúsági területen tevékenykedő civil szervezetnek (UFF, Caritas, Orbán Alapítvány, Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztára, Szent Gellért Alapítvány), adókedvezményt 9 hibrid autó után, és ugyancsak adómentességet a Futball Klub Csíkszereda Egyesületnek. Elfogadták továbbá az inkubátorház, a Hargita Business Center költségvetési tervét, és döntöttek több út – és járdaszakasz a város közvagyonába való bevételéről. Néhány korábban már elfogadott beruházási terv aktualizálására is rábólintottak a tanácsosok, mivel központi fejlesztési alapokra szeretnének pályázni a Szejkefürdő víz- és szennyvízhálózatának rendbetételére (a beruházás összértéke 1 497 359 lej lenne), illetve a Rákóczi Ferenc utcai csatornahálózat bővítésére (itt az összérték 823 387 lej).
Nagy volt az egyetértés az idei helyi költségvetésbe foglalandó beruházási programok ideiglenes listája kapcsán, amelyre azért van szükség, mert március 19-ig le kell adni a minisztériumhoz. Többnyire tavaly már elkezdett munkák kerültek fel a lajstromra.
Döntés született a cégautók parkolásának tilalmáról is. Az elfogadott határozat szerint a kisbuszok, 5,5 méternél hosszabb áruszállító járművek nem állomásozhatnak hosszabb ideig a lakótelepeken. Magánszemélyek 120-180 lej közötti büntetést kockáztatnak, a jogi személyeket pedig 200-500 lej közötti bírsággal sújthatják.
Szociális lakások cseréjéről, az igénylők prioritási listájáról is határoztak a tanácsosok. Egy, a munkaköri jegyzékkel kapcsolatos tervezet vitája után Berde Zoltán RMDSZ-es tanácsos a polgármesteri hivatalban dolgozó vagy a hivatallal szerződéses viszonyban álló személyek listáját követelte. A polgármester megígérte neki.

Van, aki unja már a múltba nézést
A különféléknél már megborult a korábban tapasztalt egyetértés, az udvarhelyi tanácsülések egyik jellemzőjeként a frakciók elkezdtek egymásra mutogatni. Kicsit vitáztak a múltról, arról, hogy ki, mikor, miért vagy éppen miért nem verte az asztalt. Végül Derzsi László RMDSZ-es tanácsos kifakadt, és kérte, hogy hagyják már abba a múltra, az előző vezetésre való utalgatást, az „elmúltnyolcévezést”, mert nem vezet konstruktív irányba.
Közben még kiderült, hogy az önkormányzat és a katolikus egyház együttműködésének köszönhetően még ebben az évben restaurálják a város legrégebbi köztéri szobrát, a Márton Áron tér felső sarkában álló Krisztus-szobrot. A munkát Baróti Hunor kőrestaurátorra bízzák. Akárcsak az, hogy nem szeretnék elherdálni a pénzt a hideg aszfalttal történő gödörtömésre, ami úgysem tart egy hétnél tovább, hogy minél több maradjon a hatékony, tartós útjavításra.
Korábban februárra sátrat ígértek a felújított jégpálya fölé. A vitákkal fűszerezett különfélék között elhangzott az is, hogy bár a közbeszerzést megtartották, Gálfi Árpád polgármester nem írta alá a szerződést addig, amíg nem szemrevételezhette az új csíkszeredai létesítményt. Végül szignó nem lett, mert úgy látja a városvezetés, hogy egy ahhoz hasonló beruházás fenntartása túl nagy falat lenne Székelyudvarhelynek. Más megoldást keresnek, és azt ígérte Gálfi, hogy a jövő szezonra mindenképpen befedik a korcsolyapályát.
A sajtó számára a meglepetés erejével hatott, hogy a 4 órásra nyúlt tanácsülés után egy rendkívüli ülést is bejelentettek. A sürgősséget egy február 28-i határidő indokolta: a város a Vidékfejlesztési Alap kiírására addig nyújthatja be pályázatát rövid értékesítési lánc létesítésére Udvarhelyszéken a gyümölcs- és zöldségtermesztők számára. A tanácsosok egyetértettek az előterjesztőkkel, lehet benyújtani a pályázatot.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb