2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Fúvósoktató táborok idénye

Egyre népszerűbb a fúvószene Székelyföldön. A mintegy hatvan bejegyzett erdélyi fúvószenekarból több mint harminc Hargita megyében működik, így nem csoda, ha nagy az érdeklődés a fúvósoktató táborok iránt. A hét folyamán Alcsíkon és Felcsíkon is fúvóstáborok zajlanak. Mi a csíkszentmártoni táborba látogattunk, ahol tizenhét oktató irányításával nyolcvan gyerek ismerkedik a hangszerrel vagy gyakorolja az eddig tanultakat.

Lányok is megszólaltatják a rézfúvósokat. Népszerű a muzsikálás Fotó: Balázs Árpád
Lányok is megszólaltatják a rézfúvósokat. Népszerű a muzsikálás Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]J[/dropcap]ó időben az egész faluközpontot átjárják a zene hangjai: a nyolcvan gyerek legalább három helyszínen gyakorol, de napsütésben az iskola és a sportközpont környéki tereket, lépcsőket is betöltik. Elsőként lányokkal találkozunk: Balogh Mercédesz Dorottya Csíkszentkirályról, Olti Ágnes Csíkcsicsóból, Lestyán Csilla Kozmásról érkezett a táborba. Csilla három éve, a testvérét követve lépett be a zenekarba. Mercédesz tavaly kezdett szaxofonozni.
– Szeretem a zenét, s mondták, hogy Szentkirályon is lesznek hangszerek, s aki járt furulyázni, lesz lehetősége játszani – mondja. – Én két és fél évet fuvoláztam, s december óta szaxofonozok.
Olti Ágnes is két évig furulyázni tanult.
– Fél éve a csicsói zenekar kihirdette, hogy aki szeretne csatlakozni, mehet, mert kap hangszert, s akkor gondoltam, ha már tudok furulyázni s kottát olvasni, használjam is fel valahol ezt a tudást, s akkor nekifogtam zenélni – mondja, majd lelkesen beszámol a programjukról is. – Reggel 8-tól reggeli, 9 órától 1 óráig fújjuk. Utána ebéd két csoportban. Én az első csoportban vagyok, nekem negyed háromtól elméletóra, háromtól este hétig gyakorlás. Aki benne van a zenekarban, öt órától zenekari próbára megy.

Már nem csak férfiműfaj
A tábori zenekarban idén harminc gyermek van – ezt már Köllő Ferenc zenetanártól, művészeti vezetőtől tudom meg, s tőle érdeklődöm a valamikor kizárólag férfiműfajnak tartott fúvószene női művelőiről is – ugyanis idén a táborozók negyede kislány.
– Valóban, még a ’89-es fordulat előtt is, Székelyföldön vagy egyáltalán a magyar katonazenekarokban elképzelhetetlen volt a női tag – állapítja meg Köllő Ferenc. – Azóta a nők kivívták az egyenjogúságot ilyen értelemben is, és semmivel sem gyengébbek, sem fizikailag, sem tehetségben a hölgyek, mint a férfiak. Ezt férfiként és karmesterként is mondom. Ezelőtt elképzelhetetlen volt, hogy egy hölgy tubán játsszon, vagy szuzafonon, vagy harsonán, s inkább a fuvolát, a klarinétot választották a nők, de most minden hangszerkategóriában találunk nőket, és ez színesíti, gazdagítja, lágyítja a férfias, kemény, recsegős, rezesbanda-hangzást. A fúvószenekar felépítése is változott. Ma már minden zenei műfajt el lehet játszani, népdalt, klasszikus zenét, dzsesszt, operettrészleteket…

Szentmártonon negyedszerre
– Ez a negyedik alcsíki fúvósoktató tábor – mondja Gergely András polgármester, táborvezető. – Eredetileg azt szerettük volna, hogy az általunk szervezett tábor a nyolc alcsíki zenekart szolgálja, utánpótlást biztosítson és egyfajta nyári zenei oktatást képezzen. De nem csak alcsíki résztvevőink vannak: Kozmás, Bánkfalva, Csíkszentgyörgy, Szentmárton, Csíkszentimre, Csíkszentkirály és Csíkszereda mellett Sepsiszentgyörgyről, Bükszádról, Lövétéről, Dánfalváról és Csicsóból is érkeztek gyermekek, zömmel 5–8. osztályosok, de középiskolás hallgatóink is vannak.
Köllő Ferenc szerint akad, aki negyedik éve visszajár, mások most ismerkednek a hangszerrel.
– Idén több a kezdő, mint az előző években. Tavaly a nyolcvanöt táborozóból 53 tagú fúvószenekart tudtunk felállítani, most mindössze harminctagút. Akik most kapták a hangszert, a tíz nap alatt annyit tanulnak, hogy szombaton egy kis darabbal be fognak tudni mutatkozni. Van kamarazenélési lehetőség, duó, trió, kvartett, kvintett… attól függ, hogy a gyerekek milyen szinten állnak. Az a végső cél, hogy ezek a gyerekek bekerüljenek egy formációba, és tudjanak zenekarban játszani.
A tábor vezetői azt tapasztalták, hogy az évek során több fúvós hangszeren játszó gyermek választotta a zenét hivatásul, s épp ez a táborok egyik haszna. A másik eredménye a zenekarok színvonalának emelkedésén, fejlődésén mérhető le.
– Nem olcsó mulatság, de kifizetődő – véli a polgármester. – Egy ilyen tábor 40–45 ezer lejbe kerül, és részben a gyerekek hozzájárulásával, másrészt társönkormányzatok, támogatók segítségével bonyolítjuk le. De az eredménye lemérhető, s az, hogy hozzájárulunk az alcsíki zenei élethez, hogy egyre több gyerek jut be zeneiskolába, elégedettséggel tölt el. A záróhangverseny hangulata pedig – ami ezúttal szombaton lesz – mindig euforikus.

Egyre népszerűbb
Gergely András felidézi, hogy tíz évvel ezelőtt még csak Rétyen tartottak hasonló jellegű táborokat, ma már legalább tíz fúvósoktató tábor zajlik nyaranta Székelyföldön. Idén többek között Karcfalván, Csíkszentsimonban, Gyergyóremetén, Baróton, Ré-
tyen és Székelyudvarhelyen lesz hasonló képzés.
– A történelmi Magyarország területén a legtöbb fúvószenekar Székelyföldön van – foglalja össze Köllő Ferenc. – A bejegyzett mintegy hatvan erdélyi fúvószenekarból, és ebbe a különböző egyházak zenekarai nem tartoznak bele, több mint harminc székelyföldi, de ez a szám lassan megközelíti a negyvenet. Csupán Csíkban 15 fúvószenekar van.
Hogy minek köszönhető ez a népszerűség? Előfordul, hogy egymásra próbálnak licitálni, jó értelemben, a községek vagy épp a közbirtokosságok, ugyanis gyakran ők a zenekarok fenntartói.
A térhódításhoz ugyanakkor a LEADER-támogatások is hozzájárulnak. Gergely András szerint legalább 5-6 önkormányzat vásárolt LEADER-pénzből 10-10 ezer euró értékig ruhát, hangszert vagy mind a kettőt.
– Sok önkormányzat felismerte, hogy ez a fajta muzsika nagyon jól alkalmazható, belesimul mindenféle rendezvénybe – tette hozzá a szervező település polgármester. – Falunapok, nemzeti ünnepek, kortárstalálkozók szinte nem is bonyolíthatóak le fúvószene nélkül. Ezért a befektetett anyagi és szellemi erőfeszítés megtérül. S ha arra gondolunk, hogy sokan így hasznosan töltik el a szabadidejüket, barátságok, közösségek születnek a fúvószenekari tagság jóvoltából, és sok fiatal ezáltal találja meg a jövőjét, akkor azt mondhatjuk, hogy nemcsak megtérül, hanem busásan kamatozik is.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb