2021, január 16, szombat.

Füves domb lesz a szeméttelep helyén

Jól halad a régi gyergyó­szent­miklósi hulladéklerakó bezárása. A szemetet tömörítették, agyagos réteggel és kővel fedték be, most szigetelik, majd végül gyepesítik. Még október folyamán befejezik a munkát – mondta Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

Szigetelés kerül a szemétre
Szigetelés kerül a szemétre

Lassan nyoma sem lesz a Gyer­gyóalfalu határában található szeméttelepen évtizedek alatt felhalmozott hulladéknak, hiszen a Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási projekt keretén belül folyamatban van annak bezárása.
– A több mint két és fél hektáros területről másfél hektárra tömörítették a hulladékot, agyagos tartóréteget terítettek rá, majd törtkőréteget, jelenleg pedig a szigetelő geotextília leterítése zajlik – ismertette a folyamatot a helyszínen Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke.
Mint kifejtette, a szigetelés a talajvíz szennyezésének elkerülése érdekében fontos, hiszen ezután az esővíz nem jut a letakart hulladékhoz. A szigetelést követően újabb agyagos réteg kerül a szemétdombra, majd termőföld, amit gyepesítenek. A munkálatok végén a hulladékhalmot csapadékelvezető nyílt sáncrendszerrel veszik körül, majd az egész telephelyet bekerítik.
– Nem lesz már szag, nem lesz tűz és nem lesz kellemetlen látvány sem, csupán egy füves domb marad a régi szemétlerakó helyén – mondta Barti.
Hozzátette, örvendetes, hogy uniós pályázatnak köszönhetően a megyei tanács elő tudta teremteni a bezárás 2,3 millió lejes költségét, így nem a lakók kell azt fizessék.
Az alelnök kifejtette, a projekt keretén belül Gyergyó­szent­miklóson egy önkéntes hulladékgyűjtő udvar létrehozása is folyamatban van. A bekerített, betonozott udvaron hamarosan konténereket helyeznek el, a jövőben pedig ide ingyen hozhatják a lakók például az építkezési hulladékot, gumiabroncsot, fanyesedéket, természetesen szelektíven válogatva. A megyében nyolc ilyen udvart hoznak létre, ezeket majd a közbeszerzési eljárás nyomán kiválasztott szolgáltató fogja működtetni.
Barti kifejtette, a megye integrált hulladékgazdálkodási projektje összességében jól halad, a gyergyóremetei hulladékválogató és komposztáló állomás építése is ütemterv szerint zajlik.
– Bár az esős idő nem kedvez, szeretnénk idén befejezni a munkát Remetén, és úgy néz ki, ez sikerülni is fog – fogalmazott Barti.

Lázár Hajnal

Előző cikkÉrmek Mostarból
Következő cikkGyőzelmi kényszer

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb