Futó ügyek az SZKA háza táján

Odaadó est és új pályázati kiírás

41

Napközi otthonok pályázhatnak idén a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) Városi Kaláka programjában. Az elképzelés szerint a 7000 lejes keretösszegből megújul és megszépül az egyik városi óvoda udvara. Ennél közelibb esemény a jövő héten jelentkező újszerű adománygyűjtő est.

Egy korábbi kaláka örömteli pillanatai. Együtt egy közösségi ügyért Fotó: www.szka.org

Tízéves a Városi Kaláka program, amely története során számos teret alakított szebbé, élhetőbbé a közösség részvételével. Ezúttal a székelyudvarhelyi napközik vagy az intézményen belül működő civil szervezetek jelentkezhetnek a pályázatra, eszköz- és anyagbeszerzésre, kerítés, illetve udvari játékok fejújítására, elhelyezésére, zöldövezet szépítésére, valamint egyéb térrendezésre kérhetnek támogatást. A projektet április 25.–augusztus 30. között kell lebonyolítania a nyertes intézménynek, pályázni március 30-ig lehet. Ehhez mindössze egy egyszerű jelentkezési és projektbemutató űrlapot kell kitölteni, amelyet az SZKA honlapján találnak meg az érdeklődők. A zsűri többek között a felújítás szükségessége, sürgőssége, a terv megvalósíthatósága, továbbá a tevékenységi és pénzügyi felvezetés alapján hoz majd döntést, illetve az is fontos elv, hogy az elképzelés kalákában valósuljon meg. A döntésről április 10-én értesítik a pályázókat.
Még januárban hirdette meg a Közösségi Alapítvány és adományozói köre, a Jótékony közösség az Odaadó est előkészületeit, erre a programra egész Udvarhelyszékről jelentkezhettek civil szervezetek, magánszemélyek, kezdeményezési csoportok egy-egy megvalósításra váró közösségi ötlettel. Az ebíráló biztosság már kiválasztotta azt a három projektet, amelyeket „gazdái” alapos felkészítés után megversenyeztetnek március 21-én az Odaadó est elnevezésű rendezvényen. A cél a minél nagyobb anyagi támogatás megszerzése.
Az SZKA tájékoztatása szerint egyedi és kreatív helyi kezdeményezések vetélkednek majd a Menta Bisztróban. Egykük Ágoston György Játszva tanulni és tanítani! elnevezésű ötlete, amely a székely társasjátékokra alapozva juttatna közösségi élményhez mintegy 200 gyereket és félszáz felnőttet, a csapatszellemet, együttműködést, hagyományokhoz való pozitív viszonyulást erősítve. A székelyudvarhelyi kultúra népszerűsítését tűzte ki célul a Benedek Elek Pedagógiai Középiskola Diáktanácsa, a Kultúra? Minek? című projektjükkel fiatalos lendülettel vinnék közelebb a hétköznapi emberhez az irodalmat, múzeumi tevékenységet. A harmadik dolog, ami támogatásra vár, a Romániai Magyar Nemlátók Egyesületének Magyar vaknak magyar iskolát! címmel indítandó tudatosító, érzékenyítő kampánya. Ennek során a magyar vakok anyanyelvi speciális oktatásának fontosságára akarják felhívni a látó többségi társadalom figyelmét.
A felsorolt ötleteket részletesen kifejtik majd a kezdeményezők az Odaadó esten, amelynek vendégei ott helyben eldönthetik, hogy melyiket és mekkora összeggel támogatják. A szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy nagylelkű adományozóként szánjanak legalább 150 lejt erre az alkalomra.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek